2023. május 28., vasárnapMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
2023.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A fél családja öngyilkos lett miatta, de ettől még utolérhetetlen zseni volt

Hirdetés

A fél családja öngyilkos lett miatta, de ettől még utolérhetetlen zseni volt

A Museo Picasso de Málaga eleve a cancel culture (az eltörlés kultúrájának) célkeresztjébe kerülhetne, mivel a huszadik század legnagyobb festője 233 művének (plusz a kölcsönkapott alkotásoknak) megjelenést biztosító épület enyhén szólva is megkérdőjelezhető módon került tulajdonosa birtokába.

Nem ma, még 1487-ben.

Hirdetés

Tudniillik a katolikus királyok, Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella abban az évben foglalták vissza Málagát a móroktól, és a szokásoknak megfelelően az őket segítő vazallusokat bőkezűen megajándékozták. Méghozzá úgy, hogy a város addigi uraitól, a móróktól elkobzott javakat szétosztották a város visszafoglalásában, a reconquistában aktív szerepet játszó spanyol családok között.

A Picasso múzeum Málagában

A Picasso múzeum Málagában

Fotó: Alexis Duclos / Getty Images Hungary

Így jutott a mai Museo Picasso épületéhez Dona María Mendoza, a város ostroma közben elesett főnemes, Cabra grófjának özvegye. Nem pitiáner viskóról beszélünk, hanem a korabeli adománylevél szavaival „egy elbűvölő házról, megannyi patióval (belső udvarral) és gyönyörű kerttel”. Ebben az évszázadok során számtalanszor átépített, kitatarozott és kibővített palotában – melynek neve ma Palacio de Buenavista – nyílt meg húsz éve a világ számos Picasso-múzeuma közül az egyik. (Párizsban, Barcelonában és Madridban is van Picasso-múzeum, utóbbi azokat a műalkotásokat tartalmazza, amelyeket a művész Eugenio Ariasnak, borbélyának adományozott élete utolsó negyedszázadában, a dél-franciaországi Vallaurisban.) 

De nem a málagai múzeumot és a nagy festő Plaza de la Merced 15. szám alatti szülőházát vették tűz alá harcos feministák (a #metoo mozgalom fáradhatatlan tüzérei),

hanem magát Pablo Picassót.

Aki 1973. április 8-án hunyt el. Ebből az alkalomból például a Brooklyn Museumban hamarosan kiállítás nyílik ezzel a címmel: It’s Pablo-matic. Érdekes szójáték, ugye? Az a Pablo Picasso, akit halálakor a Guardian a huszadik század legnagyobb hatású művészeként aposztrofált, mára problematikus lett…

A Brooklyn Museumban összerakott kiállítás kurátora, az ausztrál Hannah Gadsby nem is olyan régen ezt találta mondani Málaga halhatatlan szülöttéről:

Itt van a kubizmus… Minden létező perspektíva egy festményen. No de melyik perspektíva egy nőé?! Semelyik! Mintha nem is szemeddel, hanem a …dal néznéd a világot!

A kipontozott helyre tessék odaképzelni egy bizonyos férfi testrészt.

Picasso varázsa rabul ejt

Itt tartunk most, 2023 áprilisában, miközben az ámulattól félájultan téblábolunk a málagai Picasso Múzeumban. Egyik lenyűgöző alkotástól a másikig. Az Avignoni kisasszonyok csodálatos szőnyegváltozatától a Málagai kikötő című képig, Picasso első dokumentált festményéig, amit kilencéves korában festett, vagy éppen az 1923-as Három gráciáig, a sokak szerint legszebb, legharmonikusabb Picasso-opuszig. Azon morfondírozunk, lehet-e függetleníteni a műalkotást a létrehozójától, csökkenti-e egy festmény, egy regény, egy film értékét, ha a megalkotója adott esetben mondjuk Hitler kedvence volt (Leni Riefenstahl); besúgóként szolgálta az elnyomó kommunista rendszert (Szabó István), vagy szoknyavadász nőfaló volt, aki a szeretőit sok esetben játékszernek tekintette, ahogyan Picasso is…

“Les Demoiselles d’Avignon” is Picasso at his most revolutionary—and most reprehensible: https://t.co/oM40MaUMpG pic.twitter.com/jmpaohiAwj

— Artsy (@artsy) April 1, 2018

Igen, nőfaló, de hogy hímsoviniszta, nőgyűlölő lett volna? Ez minimum vitatható, még ha nem is teljesen alaptalan feltételezés. Az állítás alátámasztásához vagy elvetéséhez mindenképpen meg kell vizsgálnunk a világtörténelem alighanem legtermékenyebb művészének – aki halálakor nem kevesebb, mint 40 000 festményt, szobrot, grafikát, metszetet hagyott az örököseire és az utókorra – gyermekkorát.

A kis Pablo ugyanis nőktől körülvéve és dédelgetve serdült fel. Kezdjük ott, hogy már vezetéknevét is anyjától, Maria Picassótól, nem pedig az apjától, Joré Ruiz Blascótól kölcsönözte. Korai képeit még P. Ruizként írta alá, de aztán, mivel ezzel is jelezni akarta, hogy eltávolodott botcsinálta festő apjától, a húszas éveitől már Picassóként szignálta az alkotásokat. 

Hölgykoszorú dédelgető kényeztetése

Pablónak két húga volt. Conchitát hétéves korában elvitte a diftéria, a művésznél két évvel fiatalabb Lola megannyi Picasso-festmény modellje lett. Pablo soha nem tudta kiheverni Conchita halálát. Mivel apja szinte sohasem volt otthon, mert megfeszített munkával próbálta eltartani a családot, Pablo nők között, kényeztetve nőtt fel. Inés, a nagymama, továbbá Eladia és Heliodora, a két anyai nagynéni, no meg a két kishúga, Lola, valamint a Pablónál hat évvel fiatalabb Conchita folyton dédelgette, kényeztette a család egyetlen fiúsarját, nem is beszélve Maríáról, Pablo édesanyjáról.

Picasso és Lola 1888-ban Málagában

Picasso és Lola 1888-ban Málagában

Fotó: Apic / Getty Images Hungary

Csoda-e, hogy a kisfiúból olyan felnőtt serdült, aki lehengerlő tehetségének köszönhetően világéletében a nők bálványa lett?! És aki vissza is élt ezzel a kitüntetett helyzetével. És ezért most meg kellene kérdőjelezni művészi nagyságát?

Az az ikonikus Robert Capa-fotó

Még hogy Picasso nőgyűlölő lett volna?! Elég egyetlen pillantást vetni a málagai Picasso Múzeumban is látható 1948-as Robert Capa-fotóra, amelyen a 67 esztendős művész napernyőt tart 27 éves szerelme, később két gyermekének anyja, Francoise Gilot feje fölé. Ez lenne a nőgyűlölő, szeretőit csak eldobandó tárgyaknak tekintő hímsoviniszta? (Megjegyzendő: Francoise idén novemberben lesz 102 éves…)

Bonjour
August 1948
Françoise Gilot e Picasso on the beach in Golfe-Juan, Robert Capa pic.twitter.com/aDPbG7XZRp

— carmeladonnafugata (@carmedonnafugat) August 30, 2021

Szóval, Picasso és a nők… Ne is szépítsük, a festő nem tudott ellenállni a szebbik nem csábításának, és nem is próbált. Hosszú, csaknem 92 évig tartó élete során több száz hölggyel volt intim kapcsolata, az alábbi nyolccal pedig házastársi, vagy annak tekinthető viszonya.

  1. Laure Germaine Gargallo Pichot. A Picassónál egy évvel idősebb modellel 1900-ban ismerkedett meg Párizsban, majd miután a hölgy szeretője, Picasso barátja 1901-ben öngyilkos lett, a […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/04/22/picasso-nok-malaga-festmenyek-cancel-culture–capa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mobiltelefonba pötyögve, sms-ekben és WhatsApp-üzenetekben juttatta ki a regényét

Mobiltelefonba pötyögve, sms-ekben és WhatsApp-üzenetekben juttatta ki a regényét

Behrouz Boochani iráni kurd költő és újságíró menedékkérőként közelítette meg az ausztrál partokat 2013-ban, amikor …