2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A Dunába vetette magát a Lánchíd oroszlánjait készítő szobrász

A Dunába vetette magát a Lánchíd oroszlánjait készítő szobrász

A legenda szerint a Lánchidat díszítő négy kőoroszlánnak nincs nyelve, mégpedig azért, mert a szobrász, Marschalkó János Sámuel – aki Pest-Buda egyik legkeresettebb épületszobrásza volt – elfelejtett nekik csinálni. A hibát sokáig nem szúrta ki senki, ám egy napon egy vargainas, Frick Jakab észrevette, és a művész feledékenységén kezdtek csúfolódni az emberek. Tóth Béla újságíró anekdotáskönyvében azt írta, Frick úgy kiáltott: 

Hohó, nem érnek ezek az oroszlánok annyit sem, mint a macska, mert nincs nyelvük.

Marschalkó szégyenében beugrott a híd közepéből a Dunába. Ez valójában nem igaz, ugyanis a művész több mint két évtizeddel túlélte az oroszlánok 1852-es talapzatra helyezését: 1877-ig élt és alkotott.

Gyorsan terjedt a hír

A Pesti Hírlap 1897 novemberében azt írta, Frick fölfedezése nagyon gyorsan terjedt. „Egész Pest erről beszélt, s Marschalkó János szobrász sok gúny és csúfolódás tárgya lett. Egy darabig csak tűrte, míg aztán egy este, mikor megint bosszantották, nagy haragosan azt mondta: »No, hát fogadjunk ötszáz forintba, hogy mikor az oroszlán úgy tartja a száját, mint az én kőoroszlánjaim, nem is látszhatik a nyelve, mert mélyen lenn fekszik.« A fogadás megtörtént, és Marschalkó elvitte a barátait egy menazsériába, mely az István téren ütött tanyát, s ott aztán bebizonyította, hogy neki van igaza. Az ötszáz forintot a művész jótékony célra adta.”

Már csak az a kérdés, hogy valójában mi van […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/08/07/lanchid-oroszlan-duna-felujitas-marschalko-janos-samuel-szobrasz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

Nicholas Binge mélységesen szeret minden furcsaságot, bármit, ami feszegeti a határokat, és bármit, amitől elsírja …