2022. augusztus 14., vasárnapMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.14. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A dokumentumfilmeseket lehetetleníti el leginkább a katatörvény módosítása

Hirdetés

A dokumentumfilmeseket lehetetleníti el leginkább a katatörvény módosítása

Az önmagában jó dolog, hogy valamilyen ügyben összefog a filmszakma, de a kata-rendelkezések módosításához nem fűzünk nagy reményeket – mondta el az Indexnek Józsa László a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesület, a MADOKE elnöke. Az egyesület tagjai és vezetői lelkiismereti kérdésnek tartják, hogy mégis szót emeljenek a mozgóképgyártás leghátrányosabb helyzetű résztvevői, a dokumentumfilmesek nevében is.

A július 12-én elfogadott katatörvényre vonatkozó változásokra reagáló közleményükben leszögezték, hogy a több mint 130 tagot számláló szervezet, kötelességének érzi, hogy felszólaljon a módosítások ellen.

Ebben tényként közlik, hogy

a törvénymódosítás létbizonytalanságba taszítja tagjaik jelentős többségét, mind az egyéni vállalkozóként működő tagokat, mind az egyéni vállalkozóktól szolgáltatásokat megrendelő cégeket és szervezeteket.

Hirdetés

A filmszakma is azok közé a súlyosan érintett területek közé tartozik, ahol jellemzően párhuzamosan több projekten dolgoznak például a rendezők, producerek, vágók, operatőrök, gyártásvezetők, asszisztensek, vagy a pályázatírók, rendezvényszervezők, sajtósok, a feliratok fordítói, grafikusok. A munkavállalók nem egy cégnél állnak alkalmazásban, hanem évente számos különböző produkción dolgoznak, ráadásul európai viszonylatban sajnos elenyésző állami támogatás mellett, vagy attól teljesen függetlenül. Cégeknek számláznak, nem magánszemélyeknek – sorolják a tényeket, amit miatt a dokumentumfilmesek a játékfilmesekhez képest is komoly hátrányban vannak. 

A dokumentumfilmesek több év képzés és gyakorlat után, kemény munkával évekig, évtizedekig építették a szakmai kapcsolataikat és alakítottak ki egy a megélhetésüket biztosító struktúrát és szakmai pályát, gazdagítva a magyar kulturális életet, feldolgozva és megörökítve a mindennapjaink és korunk vagy történelmünk meghatározó eseményeit és jelenségeit.

A jelenlegi adózási rendszer nem nyújt életképes alternatívát a szabad szellemi foglalkozású szakembereknek, amely veszélybe sodorja a már finanszírozott alkotásokat, és megfojtja a jövőbeli projekteket.

 – hangsúlyozza szóban is a nyilatkozatban megfogalmazott ténymegállapítást Józsa László.

Ő maga viszonylag jó helyzetben van, mert cége reklámfilmes megbízásokból keresi meg bevételét, a dokumentumfilmjeit eddig sem a megélhetés miatt készítette el.

– Sok dokumentumfilmes kényszerülhet arra, hogy a filmgyártás más területén keressen magának munkát, vagy máshol keresi meg a pénzét és

a társadalmilag fontos témákat magánszorgalomból, ha […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/08/01/egyutt-tiltakoznak-a-filmesek-a-kata-ellen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Disney+ elhozta nekünk az év legaranyosabb sorozatát

A Disney+ elhozta nekünk az év legaranyosabb sorozatát

Jó hosszú ideig kellett rá várni, hogy a Marvel egyik legkedveltebb szuperhőse saját kalandot kapjon, …