2021. október 19., keddMa Nándor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.10.19. Nándor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A demencia lesben áll, bárkire lecsaphat

Hirdetés

A demencia lesben áll, bárkire lecsaphat

Nem minden Alzheimer, ami emlékvesztéssel jár, de minden alzheimeres beteg megtapasztalja a demenciát. Egy betegség, amiről keveset tudunk, viszont egyre több embert érint. Egy kór, ami nem csak a betegre, a környezetére is hatással van. Egy tünet, ami megfoszt az emlékeinktől, eltávolít a valóságtól, és életünkben falja fel a személyiségünket.

Rémisztő sorok, de ez a valóság. Az Alzheimer-kór köztünk él, egyre nagyobb tömegeket érint, és egyre fiatalabbak esnek a betegség áldozatául. Bár az itthoni adatok homályosak, de összevetve nemzetközi statisztikákkal, kutatók megállapították, hogy az elmúlt tizenöt évben megkétszereződött az alzheimeres betegek száma, és úgy ítélik, 2050-re minden harmadik hatvanöt év feletti érintett lesz.

Ahhoz képest, hogy senki sem lehet benne biztos, hogy őt vagy családját elkerüli-e ez a betegség vagy más, demenciát okozó kór, keveset hallani az Alzheimerről. Szerencsére az elmúlt pár évben különböző művészeti ágak is előszeretettel karolják fel a feledés témáját, és ábrázolnak demens embereket, ezzel pedig hozzájárulnak a téma érzékenyítéséhez, hogy ha legközelebb egy idősebb ember előttünk akad el a pénztárnál apróval a kezében, előbb jusson eszünkbe, hogy segítségre szorul, mint kiakadni, hogy feltartja a sort.

Világszerte egyre több ország csatlakozik az Alzheimer-világhónap és a szeptember 21-ei Alzheimer-világnap rendezvényeihez, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kórban szenvedőkre, a társadalmi összefogás szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek a javítására.

Hirdetés

A Memória Melódia programsorozat célja a figyelemfelhívás, hogy jobban megismerhessük és megérthessük a betegség stádiumait, lefolyását, valamint a megelőzés módjait.

Idén a zene gyógyító ereje kerül a középpontba, ami […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/09/21/alzheimer-vilagnap-memoria-melodia-demencia-felejtes-zene/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pilátus, a modern köntösbe bújtatott kortárs politikus

Pilátus, a modern köntösbe bújtatott kortárs politikus

A hatalom érdekes tulajdonsága, hogy megsokszorozza a közösség hatóképességét, ugyanakkor képes az embert olyan cselekedetek …