2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A csontjai között találták meg a lány papucsát

Hirdetés

A csontjai között találták meg a lány papucsát

Gondoljunk csak bele, hogy a cipő, ami ma rajtunk van, egyszer az értékének több ezerszeresét is érheti majd. Most egy 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából, ami már akkor sem lehetett olcsó darab, pláne most nem az.

A különleges leletet a Múzeumok Éjszakáján már meg is tekinthetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.

Hirdetés

A közel 400 éves női papucsot és selyemruhát a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház altemplomának egyik sírjában tárták fel a régészek. A lelet különösen értékes, Magyarországon ugyanis kevés emlék maradt fenn a 16–17. század női és férfiviseleteiből. A restaurált lábbelit a nagyközönség először a Múzeumok Éjszakáján, a Biró-Giczey Házban láthatja, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a Veszprémi Főegyházmegye várnegyedbeli, 18 épületet érintő beruházása során került elő.

Több mint 10 sírhelyet találtak

A frissen megtalált tárgy egy zöldes árnyalatú, bőrből készített, fémfonalas hímzéssel díszített, magas sarkú női papucs, amelyet a Szent Mihály-főszékesegyház altemplomának egyik sírjában találtak a szakemberek. Az altemplom régészeti feltárása és helyreállítása a veszprémi várnegyed megújításának részeként kezdődött el.

Az altemplomban a 15. századtól már biztosan temetkeztek, és később, a 17. században is temetkezőhelyként használták. A szakemberek összesen 13 sírhelyet találtak, ezek közül többet már az 1970-es években feltártak. 

Két koporsó fedlapja viszonylag épen maradt, amelyeken csillagfejű rézszegecsekből kirakott díszítés és felirat volt olvasható. Ezek alapján derült ki, hogy Babócsay Ferenc egykori veszprémi várkapitány családtagjainak nyughelyére bukkantak. Azt feltételezzük, hogy a 2022–2023-ban feltárt, hasonló korszakból származó sírokban is ennek a családnak a tagjai nyugodtak

 – mondta Hegyi Dóra, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének ásatásvezető régésze.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/21/regeszet-veszprem-noi-papucs-17.szazadi-sir-lelet-muzeumok-ejszakaja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A világhírű író élő adásban sétált ki a stúdióból

Hatalmas érdeklődés övezte Alessandro Baricco olasz sztáríró budapesti látogatását. A világhírű szerző súlyos betegsége miatt …