2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A cégvezető úgy vált nőt, mint cipőt

Hirdetés

A cégvezető úgy vált nőt, mint cipőt

Minden hatással van mindenre. Az összes döntésünk másokat is érint, újabb döntéseket befolyásol, hatással van ránk a környezetünk, a társadalom, amelyben élünk, és a közéleti események. Pontosan ezért lehet mindent belemagyarázni Háy János A cégvezető című művébe; de a belemagyarázás itt a szó pozitív értelmében működik, mert kérdéseket vet fel, és

szinte üvöltve ordítja, hogy ezeket a gondolatokat vitassuk meg egymással.

Hirdetés

Háy János könyve arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyensúly felborult, az emberek mindent tárgyiasítanak maguk körül, a saját életüket is. Pontosan így közelíti egymás felé elhidegült társadalmunk tagjait. A cégvezető mindenki számára pofon, amelynek égő helyét csak a szellemi értékek fontosságának fókuszba helyezésével lehet gyógyítani.

Minden nyilvános esemény előtt érdemes belehallgatni a zsizsegő tömeg morajába, mert a kihallott félmondatok adnak egyfajta lenyomatot az éppen aktuális témákról, amelyek foglalkoztatják az embereket. Most épp a harmadik oltás típusát vetették össze a résztvevők, illetve az előválasztásról vélekedtek, egészen addig, amíg Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója megnyitotta a civil szervezetek megerősítését célzó (Stronger Roots elnevezésű) programsorozat következő állomásának beszélgetését.

Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Háy nem okoskodó esszét írt, hanem lebilincselő regényt, amely történetesen több pontján emlékeztette őt olvasás közben saját missziójukra. Ezt a kijelentést pár idézet felolvasásával erősítette meg, például a következővel:

Ez időben egyelőre csak a gyarapodás látszott, amit nem lehetett továbbfejleszteni politikai kapcsolatok nélkül, mert nem lehet céget gazdaságosan működtetni ebben az országban állami megrendelések híján.

De kiemelte azt a részt is a könyvből, ahol a narrátor azon elmélkedik: azáltal, hogy kétpólusúvá vált az ország, és az egyik oldal hívei felmentették saját tolvajaikat, míg a másikét bűnözőnek kiáltották ki, tulajdonképpen mindkét oldal felmentés kapott.

Ezt követte a beszélgetés Háy Jánossal, amelyet a Forbes újságírója, G. Tóth Ilda vezetett.

KSZ 211028 TZ 20211012 0084

Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Bár az esemény és a szervezet egyik kulcskérdése a korrupció, ilyenformán nagyon nehéz a regényt nem összemosni az aktuálpolitikai helyzettel, Háy mégis a lehető legkecsesebben hárította el könyvének a közélettel való összehasonlítgatását.

Nem akartam közéletesíteni ezt a könyvet, mert hibának találom, hogy nem tudunk másról beszélni, csak az aktuális közéleti viszonyokról, és ilyen módon fontos kérdésekkel nem foglalkozunk, amik mélyebben meghatározzák az életünket. Az irodalomnak, a művészetnek az volna a célja, hogy valamilyen módon a létezés mélyebb átélését biztosítsa. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/10/21/hay-janos-beszelgetes-korrupcio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Niné előre megmondta

Niné előre megmondta

A Múlt-kép blog a Nemzeti Fotótár szakmai együttműködésével valósul meg. Dani erre csak annyit felelt, …