2023. szeptember 29., péntekMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / 44 év után átalakul a Színikritikusok díja

44 év után átalakul a Színikritikusok díja

A nagy múltú díjak is időről időre újragondolják rendszereiket, alkalmazkodva az adott korszellem kihívásaihoz. A több, mint négy évtizedet megélt Színikritikusok díjával is ez történt. A céh tagjai leültek, hogy újraértelmezzék munkájuk egyes területeit, ezzel megváltoztatva az eddigi díjazási rendszer néhány sarokkövét.

Új rendszer az új rendszerhez

A Színházi Kritikusok Céhe demokratikus választási rendszerben értelmezte újra díjazásuk eddigi tevékenységét, amely a 2022/2023-as évadra már aktuális lesz. Saját bevallásuk szerint az idei évvel kezdődően szeretnék egy szimbolikus gesztussal kifejezni a független színházi társulatok jelentőségének növekedését. Bár eddig sem tartották kevesebbre a független társulatok teljesítményét a kőszínházakhoz képest, 2023-tól a szavazólapon az ítészek többek között a következő két kategóriában voksolhatnak:

  • „Legjobb kőszínházi előadás” és
  • „Legjobb független színházi” előadás.

Ahogy hozzánk eljuttatott közleményében fogalmaz a Színházi Kritikusok Céhe:

2023-tól „hivatalosan” is elismerjük a már évek óta jelenlévő tapasztalatunkat, amely szerint jó ideje olyan sok és szerteágazó, a létező kategóriákba bele nem férő, kiemelkedő, színházzal kapcsolatos teljesítménynek vagyunk tanúi, amire nem elég pusztán a régóta létező Különdíj kategória. A jövőben ez a kategória „visszanyeri” az eredeti elképzelés szerinti jelentőségét, és ebben a kategóriában a tagság az évad olyan teljesítményeire szavazhat, amelynek nincs külön kategóriája (pl. bábtervezés, dramaturgiai munka, koreográfia, fordítás stb.).

Az olyan előadások, társulatok és személyek, amelyek progresszív mivoltukkal évadokon átívelve fejtenek ki jelentős, társadalmi hatást, továbbra is a Jövő díját fogják megkapni. A Gyerek- és ifjúsági színház kategória díjáról a tavalyi évhez hasonlóan ismét a területen legnagyobb ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező grémium dönt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/06/07/szinikritikusok-dija-szinhazi-kritikusok-cehe-katona-jozsef-szinhaz-jaszai-mari-szinhaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

Nicholas Binge mélységesen szeret minden furcsaságot, bármit, ami feszegeti a határokat, és bármit, amitől elsírja …