2021. január 22., péntekMa Vince napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.22. Vince Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / 2020 megtépázta a hazai művészeti életet

Hirdetés

2020 megtépázta a hazai művészeti életet

Március közepén Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát „saját maga és mások méltóságának megőrzése érdekében”. Ekkor ugyanis még javában tartott a személyével és a verbális agresszió legdurvább formáját kimerítő igazgatói stílusával kapcsolatos botrány: újabb és újabb bántalmazottak tárták fel megalázó, a felfokozott színházi működésen jóval túlmutató történeteiket igazgatói tevékenységével kapcsolatban.

Telekes Péter színész például azt az epizódot idézte fel, amikor a pesti színházi Lulu rendezése közben Eszenyi azt kérte tőle, nyalja ki a lekvárt a hóna alól, mert úgy lesz hiteles a jelenet.

Eszenyi a próbákon naponta mindenki előtt hangosan tett megjegyzéseket a mozdulataimra, a külsőmre, a férfiasságomra, a képességeimre, belegázolt az önbecsülésembe, és ha szóvá tettem, mindig az volt a válasz, hogy ne legyek alkalmatlan a közös munkára, ne tartsam föl fölöslegesen az egész társulatot, ne érzékenykedjek, hanem csináljam a dolgom, amit ő kért. Csakhogy nem kért. Üvöltött és megalázott. De nemcsak engem, hanem mindenkit, kivétel nélkül.

Hirdetés

A Eszenyi magatartását sérelmezőkhöz számos művész és színházi dolgozó mellett Kovács Patrícia színművésznő, Kerekes József színművész és Néder Panni rendező is csatlakozott. 

A színház dolgozói közös nyilatkozatot is kiadtak, melyben kiálltak a felszólalók mellett, és beszámoltak arról, hogy a színházból történő távozásukhoz Eszenyi agresszív vezetői stílusa és az általa gyakorolt verbális erőszak is hozzájárult.

A nyilatkozatot aláírók névsora impozáns:

Bata Éva, Harkányi Endre, Herczeg Adrienn, Hevér Gábor, Járó Zsuzsa, Kerekes József, Kovács Patrícia, Lengyel Tamás, Mészáros Máté, Molnár Áron, Péter Kata, Réti Adrienn, Stohl András, Telekes Péter és Tornyi Ildikó.

Eszenyi gyakorlatilag senkivel nem tett kivételt, verbális agressziójából a titkárnőtől a sajtóson át a színészekig juttatott mindenkinek.

Eszenyi Enikő

Eszenyi Enikő

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Se pardon, se bocsánat, csak álarc

Eszenyi Enikő azóta sem kért bocsánatot senkitől, a színházi közeggel, a profizmussal indokolta magatartását, és azzal érvelt, hogy mindent a Vígszínház érdekében tett. 

Az ellene indított hivatalos fegyelmi vizsgálatnak végül minimális sajtóvisszhangja se lett, nem is igen jutott a nyilvánosság elé. a Vígszínház pedig nem ad információt erről, a Fővárosi Önkormányzathoz irányított minket.

Eszenyi mindezek után szeptemberben még fellépett az RTL Klub Álarcos énekes című népszerű celebműsorában. A tigris álarc őt rejtette – a zsűritagok és a közönség legnagyobb megdöbbenésére. Ezt leszámítva Eszenyi hallgat, a nyilvánosság előtt nem jelenik meg.

Márciusban Rudolf Péter lett a Vígszínház direktora, igazgatói munkásságát a járvány miatt gyakorlatilag üres színházban, nyomasztó légkörben kezdhette meg, és foglalkoznia kellett az Eszenyi-üggyel. Nem volt könnyű dolga, ugyanis Eszenyi Enikővel a főiskolán egy osztályba jártak, együtt kerültek a színházhoz, és számos emlékezetes előadásban, valamint filmben játszottak együtt (Fekete Péter, Cha-cha cha, A skorpió megeszi az ikreket reggelire).

Rudolf Péter először azt a megoldást választotta, hogy Eszenyi nem mehet be a színházba, de műsoron lévő rendezéseinek felújító próbáit megtarthatja. Később a közhangulat és az intézkedés abszurditása miatt ezt is visszavonta, Eszenyi már egyáltalán nem mehetett be a Szent István körúti teátrumba.

Olajozott kultúra: operett, zaklatás, SZFE

Alig fordult a naptár, tavasszal-nyáron a Mee Too botrány következő ékköve a Víg és a Katona után az Operettszínház lett. Itt az ügyvezető igazgatót, Kriza Zsigmondot érte számtalan támadás verbális és szexuális zaklatás miatt.

Pokol volt bejárni. Tudom, mi az, ami egy színházban belefér, és mi nem. De itt rendszeres volt, hogy a folyosókon sírtak a kolléganők, az ügyvezető igazgató minden nővel úgy beszélt, mintha tárgyak lennének, ráadásul teljesen kiszámíthatatlan volt. Olyan volt ott dolgozni, mint egy idegőrlő érzelmi sakkjátszma, ahol, ha egyáltalán szóba állnak velem, minden szavamra vigyáznom kell.

Ezt az Indexnek mondta a Budapesti Operettszínház egyik munkatársa. A 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/12/30/2020_egy_ev_amely_megtepazta_a_muveszeti_eletet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Eszik vagy isszák a magyar kultúrát?

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/22/magyar_kultura_napja_nyary_krisztian/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …