2020. december 4., péntekMa Barbara, Borbála napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2020.12.04. Barbara, Borbála Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / 19 56 – Művészet a barikádok között

Hirdetés

19 56 – Művészet a barikádok között

19. A pénz az utcán hever

A szemtanúk visszaemlékezéseiben gyakran felbukkan az a kép, hogy a forradalom idején gyűjtőládákat lehetett látni az utcákon, tele pénzzel, azzal a felirattal, hogy adományokat várnak az áldozatok hozzátartozóinak.

Az összegyűlt bankjegyekhez senki nem nyúlt,

Hirdetés

akkor sem, amikor az ötvenes években gyakorlatilag a társadalom egésze nélkülözött és rendkívül nehéz körülmények között élt. Mindez a forradalom tisztaságát bizonyította – állítják a visszaemlékezők –, miközben a kommunista rezsim propagandája azt sulykolta, hogy a felkelés kalandorok és bűnözők műve, akik a régi fasiszta rendszert szeretnék visszaállítani.

Kevesen tudják, hogy a gyűjtőládák kihelyezése nem spontán népi kezdeményezés volt, hanem egy kiemelkedő művész, Erdély Miklós alkotása. Az akciónak az Őrizetlen pénz címet adta, és azt mondta, hogy ettől a happeningtől eredezteti művészeti munkássága kezdetét. A művészettörténet

ezt a performanszot tekinti a magyar konceptualista művészet első és egyben egyik legfontosabb eseményének,

de világviszonylatban is alighanem az elsők egyike. Erdély Miklós utólag azt mondta, az ötletet a forradalom kezdetén betört kirakatokban érintetlenül maradt árucikkek látványából vette.

Erdély Miklós a magyar avantgárd kiemelkedő alkotója. Készített filmet, foglalkozott szépirodalommal, például nevéhez fűződik a huszadik századi magyar költészet egyik legfontosabb kötete, a Kollapszus orv. (a párizsi Magyar Műhely kiadásában jelent meg 1974-ben), és elméleti munkássága is jelentős. Számos képzőművészeti alkotása közül talán a leghíresebb az a hatalmas mozaik, amelyen Pataki Ági modell látható a Fabulon reklámarcaként. A mű 1982-ben került ki egy Kálvin téri ház tűzfalára, sajnos azóta lebontották az épületet egy új irodaház építése miatt.

Pataki Ági modell a Fabulon reklámarcaként a Kálvin téren 1985-ben

Pataki Ági modell a Fabulon reklámarcaként a Kálvin téren 1985-ben

Fotó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ / FORTEPAN

18. Karácsonyi üzenet New Yorkból

Az 1956-os felkelés híre már az emigrációban érte Márai Sándort. A polgári származású író többévnyi tipródás után, 1948-ban hagyta el az országot, mivel világnézete nem fért össze a kommunizmussal. New Yorkban élt 1952 óta, és mindvégig figyelemmel kísérte a hazájában kitört forradalomról szóló híreket. Rendszeresen megosztotta gondolatait a Szabad Európa Rádióban, és a szabadságharc leverése után itt mondta el Mennyből az angyal című versét, amelyben az 1956-os forradalom hőseinek állít emléket.

17. A Közöny szerzője nem maradt közömbös

A forradalom leverése után nyugati értelmiségiek is felszólaltak a szovjet agresszió ellen. A francia író és gondolkodó, Jean-Paul Sartre is kiállt a magyarok szabadságának ügye mellett, és elítélte a Szovjetunió beavatkozását. Bár a kommunizmus megítélésében nem értettek egyet, és emiatt össze is különbözött az ötvenes évek elején egykori barátjával és pályatársával, Albert Camus-vel, 1956-ban ő is a magyarok pártját fogta. A Közöny és A pestis írója tanulmányt írt A magyarok vére címmel, amelyben így fogalmaz:

Létezik egy igazi Európa, mely abban egységes, hogy az igazság és a szabadság nevében ellenszegül a zsarnokságnak. A magyar szabadságharcosok ezrei ma ezért az Európáért halnak meg.

Camus 1957-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat. Különös körülmények között, 1960 januárjában autóbalesetet szenvedett, amelynek következtében életét vesztette. A járművet kiadója, Michel Gallimard vezette, ő néhány nappal élte túl az ütközést. Az egyik életrajzíró szerint hosszú, egyenes, széles útszakaszról tért le a sportkocsi, ahol gyér volt forgalom. Egy másik szerző azt gyanítja, hogy az író a szovjet titkosszolgálat merényletének esett áldozatul.

16. Új műfaj születik az elhallgattatás éveiben

A háború után szovjet hadifogságból tért haza Örkény István, és amit ott tapasztalt, abból írta Lágerek népe című könyvét. Már akkor és később is meggyűlt a baja a kommunista kultúrpolitikával. Az 1956-os forradalom idején elnökségi tagja volt a Magyar ÍrószövetségnekBrády Zoltánnal beszélgetett 1974-ben a Magyar Rádióban, és így idézte fel az akkor történteket:

Mikor megindult a Szabad Rádió, behívtak a Parlamentbe (mert akkor onnan adták a műsort), és a Rádió új igazgatója megkért, hogy írjak egy bevezetőt az induló adáshoz. Mondtam, hogy szívesen. Ott megírtam. Így kezdődött: »Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon«.

A rádióinterjúban arról is beszélt, hogy a forradalom leverése után öt évig nem publikálhatott, és semmilyen irodalmi munkát nem kapott. Elővette régi vegyészmérnöki diplomáját, és elment dolgozni egy gyárba. Erről az időszakról azt mondta:

Akkor kezdtem magamra találni, mert megszűnt körülöttem minden irányítás, nyomás, baráti rábeszélés vagy szigorú rám szólás. Akkor kezdtem írni az egyperces novellákat.

A sokat idézett mondat 1956. október 30-án hangzott el a Magyar Rádióban. Gömöri Endre 1989-ben tette közzé a 168 órában a pontos szöveget:

A rádió hosszú évekig a hazugság szerszáma volt. Parancsokat hajtott végre. Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon.

Érdekes, hogy 

a köztudatban továbbra is úgy él az elhíresült mondat, ahogy az író később felidézte

– mint utóbb kiderült, pontatlanul.

Az író egyébként ugyancsak 1974-ben interjút adott Vitray Tamásnak is, amelyben szintén beszél az 1956-os és az azt megelőző eseményekről:

Hazudtunk reggel, éjjel meg este.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/10/23/19_56_-_muveszet_a_barikadok_kozott_oktober_23_forradalom_erdely_miklos_orkeny_istvan_gyurcsany_pataki_agi_marai_futaki/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Semmi kétség, ez kész Eufória az HBO-n!

Semmi kétség, ez kész Eufória az HBO-n!

Karácsonyi ajándéknak korai, még a Mikulás sem járt nálunk, de hajnal óta eufóriában úsznak az …