2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Zelenszkij indoklás nélkül leváltotta az ukrán fegyveres erők egyesített erőinek parancsnokát

Hirdetés

Zelenszkij indoklás nélkül leváltotta az ukrán fegyveres erők egyesített erőinek parancsnokát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leváltotta Jurij Szodol tábornokot, az ukrán fegyveres erők egyesített erőinek parancsnokát, a döntését nem indokolta. Helyére Andrij Hnatov dandártábornokot nevezte ki.  Zelenszkij hétfői esti videóbeszédében közölte a döntését. 

A napokban Marjana Bezuhla parlamenti képviselő a közösségi oldalán egy fényképet tett közzé, amelyen Szodol tábornok egy odesszai bárban mulatozik abban az időintervallumban, amikor az oroszok előre törtek a Donyeck megyei Torecknél. Ezt követően valóságos médiakampány indult ellene.

Chief of Staff Azov brigade, Bohdan Krotevych, filed a complaint against Lieutenant General Yurii Sodol, who was appointed commander of the Joint Forces of the Armed Forces of Ukraine earlier this year, report Ukrainian media.

Krotevych accuses the commander of abuse of power… pic.twitter.com/DiO5hn4BXy

Hirdetés

— Hromadske Int. (@Hromadske) June 24, 2024

A The Guardian azt írja, hogy Jurij Szodolt egy ismert katona, az ukránok által nagyra becsült Azov-ezred vezetője, Bohdan Krotevics azzal vádolta meg, hogy döntései „tömeges áldozatokat követeltek az Oroszországgal vívott háborúban.”

Krotevics ugyan a Telegram üzenetküldő-alkalmazáson keresztül közzétett bejegyzésében nem nevezte meg név szerint Szodolt, de miután leírta, hogy az illető „több ukrán katonát ölt meg, mint bármelyik orosz tábornok”, hozzátette, hogy „most már minden katona érti, hogy kiről beszélek, mert a katonaság 99 százaléka gyűlöli őt azért, amit csinál”.

Krotevics ezen túl az ukrán állami nyomozóhivatalhoz fordult, hogy az folytasson vizsgálatot a tábornok tevékenységével kapcsolatban.

Jurij Szodolt tavaly februárban nevezték ki a posztjára egy ellentmondásos katonai átszervezés idején, akkor, amikor Olekszandr Szirszkij ezredes váltotta Valerij Zaluzsnijt, a népszerű tábornokot, akinek közismerten feszültté vált a viszonya Zelenszkijjel. 

Zsaluzsnij menesztésével sok minden változott

Ukrajna a közelmúltban több katonai változtatást is végrehajtott, feltehetően azért, mert erői igyekeznek megfordítani a jelenleg leginkább védekezésre kényszerülő helyzetet a fronton. Jurij Szodol Ukrajna keleti és déli szárazföldi erőit […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/25/zelenszkij-ukrajnai-haboru-ukran-fegyveres-erok-egyesitett-eroinek-parancsnoka/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Joe Biden már meg is nevezte, kinek az elnökjelöltségét támogatja, Donald Trump rögtön reagált – Minden, amit Joe Biden visszalépésével kapcsolatban tudni érdemes – kövesse az Indexen!

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/kulfold/2024/07/21/amerikai-egyesult-allamok-feher-haz-elnokvalasztas-joe-biden-donald-tump-kamala-harris-demokratak/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …