2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Zelenszkij Brüsszelben: Remélem a legtöbb ország a történelem jó oldalán, a mi oldalunkon fog állni

Hirdetés

Zelenszkij Brüsszelben: Remélem a legtöbb ország a történelem jó oldalán, a mi oldalunkon fog állni

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök társaságában érkezett az Európai Tanács épületébe annak elnöke, Charles Michel, aki az EU-csúcs előtti doorstepjén arról beszélt, hogy már hetek óta nagy erőfeszítésekkel dolgoznak együtt, de szerencsére több pozitív hangvételű bejelentést is tehet.

Elsőként arról beszélt, az Európai Unió és Ukrajna védelmi és biztonsági szerződést fog kötni egymással,

Hirdetés

amivel szerinte egy erős üzenetet fogalmaznak meg az agresszor Oroszországnak – összesen egyébként három ilyen megállapodást terveznek aláírni egymással a felek.

Michel elégedett, hogy a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Unió Tanácsa (röviden: Tanács) június 25-én megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, az ET-elnök pedig reményét fejezte ki, hogy az minél gördülékenyebb legyen.

Michel bejelentette, az Európai Unió továbbra is ki fog állni Ukrajna mellett és pénzügyileg is támogatja azt honvédő háborújában. Michel emlékeztetett, a Tanács nemrégiben fogadta el, hogy a befagyasztott orosz vagyonok által termelt kamatbevételeket Ukrajna segítésére fogják fordítani, emellett pedig az EU elkötelezett, hogy a G7-tel közösen további támogatást nyújtsanak Kijevnek.

Fontos, hogy Ukrajna azt üzeni, hogy nem fél Oroszországtól, az ukránok abszolút motiváltak és eltökéltek. Az ukránok a saját és a gyerekeik jövőjéért harcolnak, a saját földjeiket őrzik, de a közös értékeinkért, a közös álmunkért, hogy több béke, nagyobb prosperitás és jobb jólét legyen

– fogalmazott Charles Michel, aki ezután aláhúzta, hogy szerinte a svájci békekonferencia sikeres volt és az is megmutatta, hogy a nemzetközi közösség Ukrajnát támogatja.

Zelenszkij már a csatlakozási tárgyalások következő lépéseivel foglalkozna

Michel után Zelenszkij is rövid nyilatkozatot tett. Az ukrán elnök először diplomatikusan megköszönte Charles Michel meghívását, illetve a tagállamoknak az eddigi segítségnyújtásukat.

Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére, illetve az ET-elnök bejelentéseire utalva elmondta, Ukrajna már régóta várt ezekre.

Tudják, hogy mindenki – a civilek és természetesen a hőseink a csatatéren – mennyire nagyon akarták, hogy az EU tagjai legyünk és most látjuk ezt a hatalmas történelmi lépést

– fogalmazott az ukrán elnök, aki ezután megköszönte a tárgyalások megkezdését. Ugyanakkor Zelenszkij aláhúzta, ennek ellenére még sokat kell tárgyalni és a következő lépéseken kell dolgozni – reméli a mostani EU-csúcs is segít ezen.

<img id="kep_szerkfoto_image_57024263" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/27/europai-unio-ukrajna-volodimir-zelenszkij-charles-michel-eu-csucs-nyilatkozat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tarjányi Péter: Nem a titkosszolgálat, hanem a piszkosul nagy szerencse mentette meg Donald Trumpot

„A merénylő feljutott a tetőre, onnan lövéseket tudott leadni, amelyek el is találták az Egyesült …