2022. január 28., péntekMa Károly, napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2022.01.28. Károly, Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Vulkánkitörés és szupertájfun: katasztrófák sújtotta éven vagyunk túl

Hirdetés

Vulkánkitörés és szupertájfun: katasztrófák sújtotta éven vagyunk túl

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) júliusi összesítésében a 2002-es német áradás volt Európa eddig legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt ötven évben. Az adatok összeállításához megvizsgálták az 1970 és 2019 közötti információkat.  

Ezek alapján kiderült,

az aszályok és viharok követelték a legtöbb emberéletet az elmúlt ötven évben: az aszályok nyomán 650 ezren, a viharok miatt 580 ezren haltak meg.

Hirdetés

Ezt követik az áradások és a szélsőséges hőmérsékletek, ezek miatt 60 ezerrel nőtt a halottak száma.

A Fülöp-szigeteki szupertájfun

Az év végén sem volt nyugalom, ugyanis a Fülöp-szigeteki Rai szupertájfun december 20-ra már legalább 375 halálos áldozatot szedett. A legtöbb emberrel a kidőlt fák, leomló falak és leszakadó tetők, földcsuszamlások és villámárvizek végeztek, amiket a szélsőséges időjárás okozott. 

A Rai tájfun széllökéseinek sebessége esetenként elérte az óránkénti 270 kilométert is. A szélvihar december 16-án csapott le az ország délkeleti részén fekvő Siargao szigetére. A Rai idén a tizenötödik trópusi vihar volt a Fülöp-szigeteken. Úgynevezett szupertájfunként tartják nyilván, azaz ereje megfelel a legmagasabb kategóriájú hurrikánénak az ötfokozatú Saffir–Simpson skálán. Évente körülbelül öt hasonló erejű trópusi vihar keletkezik világszerte.

A Fülöp-szigeteki Rai szupertájfun okozta pusztítás 2021. december 20-án.

A Fülöp-szigeteki Rai szupertájfun okozta pusztítás 2021. december 20-án.

Fotó: Erwin Mascarinas / Greenpeace / Handout / Reuters

A katasztrófa sújtotta helyekről rengeteg embert evakuáltak, több mint 400 ezret vészhelyzeti óvóhelyekre szállítottak. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Facebook-oldalán jelentette be, hogy Magyarország összesen 20 millió forintnyi támogatást küld gyorssegélyként a Fülöp-szigeteknek.

A trópusi viharok ma már nagyobb valószínűséggel csapnak le nagyobb erővel, tartanak hosszabb ideig és hordoznak nagyobb mennyiségű vizet, miközben a korábbinál nagyobb területre terjednek ki.

Vulkánkitörés a Kanári-szigeteken

Szeptember 19-én tört ki a Cumbre Vieja vulkán a Kanári-szigeteken lévő La Palma szigetén. A helyi hatóságokat nem érte váratlanul a tűzhányó kitörése, ugyanis a megelőző napokban már több ezer szeizmikus rengést is feljegyeztek, a talaj pedig több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni.

A helyieket figyelmezették, hogy csomagoljanak össze, fogják irataikat és gyógyszereiket, hogy gyorsan indulni tudjanak, ha elrendelik a kitelepítést. A vulkánkitörés miatt körülbelül 7 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Az embereket a sziget déli részén fekvő El Paso térségéből telepítették ki. Halálesetről bejelentés nem érkezett, viszont egy halálos áldozatot összefüggésben hoztak a kitöréssel.

Vulkánkitörés a La Palmán a Kanári-szigeteken

Vulkánkitörés a La Palmán a Kanári-szigeteken

Fotó: Gilberto Martin / Getty Images Hungary

A 83 ezer lakosú La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés. Akkor a Teneguía vulkán három héten át lövellt lávát a magasba.

Az Ida hurrikán

Tizenhat évvel ezelőtt ugyanazon az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a Katrina hurrikán, amelynek következtében több mint 1800 ember vesztette életét.

Augusztus 29-én pedig az Ida nevű hurrikán is elérte Louisiana partjait. A hurrikán óránként 210 kilométeres széllökésekkel érte az államok partjait, amelyhez hasonló erősségű csak az 1856-os Laura hurrikán volt.

WATCH LIVE: President Biden gives update on Hurricane Ida. https://t.co/DMdfdBw7bt https://t.co/3VnLYlzWyA

— CBS News (@CBSNews) August 29, 2021

A hurrikán miatt Louisiana körzetében több mint 340 ezren maradtak áram nélkül, több tízezren pedig elmenekültek, ugyanis Louisiana partjaitól számítva 320 kilométeres körzetben evakuálási figyelmeztetést adtak ki.

Pár nappal később tragikus jelentések kerültek a címlapokra: a halottak mellett nagyon sok embert elsodort a heves esőzések okozta villámárvíz, de sokak olyan szuterénlakásokban fulladtak meg, amelyet nem kímélt a betörő esővíz.

Földrengés Haitin

Augusztus 14-én egy 7,2-es erősségű földrengés rázta meg Haiti déli részét. Az első jelentések szerint halálos áldozatot nem követelt a katasztrófa, csupán anyagi károk keletkeztek. Később azonban egyre több áldozatot találtak a törmelékek alatt. Haiti miniszterelnöke, Ariel Henry rendkívüli állapotot vezetett be. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/12/29/termeszeti-katasztrofak-2021/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fél évszázad után kézbesítették egy litván lány leveleit

Fél évszázad után kézbesítették egy litván lány leveleit

Ötvenegy éves késéssel futott be egy 12 éves litván kislánynak írott levél lengyel levelezőtársától. Az eltűnt …