2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Volosko, a horvát Adria rejtett drágaköve

Hirdetés

Volosko, a horvát Adria rejtett drágaköve

Rijeka (Fiume) után – az Isztriai-félsziget felé autózva – az E61-es gyorsforgalmi útról kell lekanyarodni az E751-esre Opatija (Abbázia) felé. Néhány kilométerre alig észrevehető tábla jelzi, hogy hoppá, balra lehet letérni Volosko irányába. Ha a sofőr nem eléggé éber, pillanatok alatt Opatijában találja magát. Persze úgy sem jár rosszul, de ha az utazók valami kuriózumra vágynak, kisebb tömegre, békebeli hangulatra, megspékelve történelmi miliővel, bájjal, akkor a fenséges szépségű Preluk-öböl nyugati partján fekvő Voloskót választják.

A „tenger szíve” dobog a halászfaluban

E sorok írója öt évvel ezelőtt fedezte fel ezt a páratlanul kedves halászfalut, amely közigazgatási szempontból Opatijához tartozik. Néhány hete kiderült, hogy már nem lehet elfogultsággal sem vádolni, mert Voloskót idén júliusban Európa „legszebb rejtett drágakövei” közé választotta a European Best Destinations (EBD – Európa Legjobb Úti Céljai) nevű független idegenforgalmi szervezet, amelynek turisztikai portálja több mint hatmillió látogatót számlál. Az ő döntésük alapján került be a település a kontinens több mint 280 úti célja közül a rejtett drágaköveket tartalmazó válogatásba.

Az EBD kommentárja szerint a „tenger szíve” dobog a Kvarner-öböl halászfalujában. Volosko ízletes, friss halételeit és a tenger gyümölcseit kínáló éttermei kötelező látogatási célpontok.

Élvezni fogja a vendégszerető és autentikus légkört Volosko utcáin sétálva, miközben felfedezheti a művészek műtermeit és a művészeti galériákat, de a klapa-dalok, a jazz-zene és más kulturális és művészeti események varázslatos élményét is.

Hirdetés

Egy 1917-ben született voloskói lakos, ha megérte a 75. születésnapját, elmondhatta, hogy élete során öt országnak volt állampolgára, akár anélkül is, hogy kitette volna a lábát szülőfalujából. Volosko tudniillik 1918-ig az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozott, majd 1918-tól az Olasz Királyság, 1943-tól a Független Horvát Állam, 1945-től a titói Jugoszlávia, 1991-től pedig a függetlenné vált Horvátország része lett.

Volosko fejlődése szorosan összefonódott Opatijáéval. A helyi turizmust azonnal fellendítette, amint 1873-tól megindult Budapest és Fiume között a vasúti közlekedés, majd 1908-tól Matulji vasútállomástól villamossal lehetett utazni Opatiján át egészen Lovranig. 

1885-ben megkezdték a Lungomare néven ismert 11 kilométeres tengerparti sétány építését, amely Volosko, Abbázia, Ičići, Ika és Lovran településeket kötötte össze.

A promenád első szakasza 1899-re készült el, a másik fele 1911-re. Egy szép napsütéses napon, 1894. március 29-én szállt le először Matulji állomáson a vonatról Ferenc József osztrák császár és magyar király (1830–1916), majd elment a vadonatúj sétányon Voloskóba, hogy meglátogassa az ott tartózkodó toszkán főhercegnőt.

Európa legszebb rejtett drágakövei

Francia, horvát, belga, spanyol, svéd, olasz, brit és portugál turisztikai célpontok szerepelnek a „rejtett drágakövek” tíz úti célja között, amelyek a következők:

  1. Menton, Franciaország
  2. Volosko, Horvátország
  3. Durbuy, Belgium
  4. Cies szigete, Galícia, Spanyolország
  5. Visby, Götland szigetén, Svédország
  6. Chioggia, Olaszország
  7. Antheor, Franciaország
  8. Alcala del Jucar, Spanyolország
  9. Port Meirion, Wales
  10. Baleal, Portugália

Az Andrássy-villa lakója

Ha őcsászári felsége öt évvel korábban érkezik Voloskóba, akkor találkozhatott volna korábbi miniszterelnökével, Andrássy Gyula gróffal (1823–1890) is. Az Osztrák–Magyar Monarchia talán legnagyobb karriert befutó magyar politikusa ugyanis háromszintes villát építtetett 1865-ben az akkor divatba jött partvidéken, Voloskóban, közvetlenül az öböl meredek partján.

Gróf Andrássy Gyula márványtáblája egykori villájának parkjában Voloskóban

Gróf Andrássy Gyula márványtáblája egykori villájának parkjában Voloskóban

Fotó: Sereg András / Index

A kiegyezést követően Andrássy lett az első magyar miniszterelnök, majd külügyminiszterként (1871–79) nemzetközi hírnévre tett szert, barátságot ápolt Bismarck német kancellárral, és az 1878-as berlini kongresszuson is ő képviselte a monarchiát. 

Visszavonulása után tőketerebesi birtokán, illetve voloskói villájában élt. Utolsó hónapjait a tenger mellett töltötte, és szeretett adriai lakóhelyén hunyt el 1890. február 18-án.

Mikszáth Kálmán (1847–1910) ezt írta róla a Vasárnapi Újság 1906. december 9-i számában:

Andrássy Gyula gróf csúcsa volt a magyar úri nobilitásnak és a magyar szellemnek. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/03/volosko-a-horvat-adria-rejtett-dragakove/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sorra törlik közösségi médiás tartalmaikat a tálibokat kritizáló felhasználók

Sorra törlik közösségi médiás tartalmaikat a tálibokat kritizáló felhasználók

Az augusztus 15-ei hatalomátvétel előtt több befolyásos közösségi média felhasználó is volt Afganisztánban, akik nyíltan …