2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Vizsgálják az osztrák pénzintézet oroszországi működését

Hirdetés

Vizsgálják az osztrák pénzintézet oroszországi működését

A pénzintézet a Reuters kérdésére elismerte, hogy januárban megkeresést kapott az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának ellenőrzési hivatalától, az OFAC-tól, hogy „tisztázza a Raiffeisen Bank International által működtetett fizetési üzletágat, illetve a kapcsolódó folyamatokat az Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatos fejlemények fényében”.

Az OFAC részleteket kért a Raiffeisentől az Oroszországban, a részben megszállt Donbaszban, Ukrajnában és Szíriában fennálló kitettségéről, beleértve egyes ügyfelek tranzakcióit és tevékenységét – közölte a hírügynökség egyik forrása.

Az amerikai ügynökség februárig kért választ. A Raiffeisen ügyvédei a határidő meghosszabbítását kérték, és ígéretet tettek, hogy három szakaszban: április elején, májusban és júniusban válaszolnak minden kérdésre.

Hirdetés

Maradéktalanul együttműködünk az amerikai hatósággal – jelezte a bank képviselője, aki szerint a kérést nem egy konkrét ügylet vagy üzlet váltotta ki.

Maga a bank megfelelő eljárásokkal kezeli a szankciók betartását.

Szóvivője szerint „bízik abban, hogy az OFAC-nak nyújtott információk kielégítik a kérést”, amelyek „általános jellegűek”.

A Raiffeisent korábban nem szankcionálták. A januári információkérés mégis aggasztja a bank felügyeletéért felelős európai pénzügyi szabályozókat, mivel végül szankciókat vonhat maga után a Raiffeisennel szemben – mondta két, az ügyet közvetlenül ismerő személy.

A Raiffeisen nem távozott Oroszországból

A Raiffeisen mélyen beágyazódott az orosz pénzügyi rendszerbe. Egyike annak a két külföldi banknak, amelyet az orosz központi bank a tizenhárom „rendszerszinten fontos hitelintézetként” tart számon. Ez fontos szerepére utal az átfogó nyugati szankciókkal küzdő orosz gazdaságban.

Ausztria második legnagyobb hitelezőjeként a bank anyaországának gazdaságát is támogatja, miközben kiterjedt tevékenységet folytat Kelet-Európában. Egy osztrák tisztviselő közölte, hogy az osztrák hatóságok a bank fontossága miatt szoros figyelemmel kísérik a Raiffeisen helyzetét és oroszországi tevékenységét.

Egy évvel azután, hogy Moszkva „különleges katonai műveletnek” nevezett inváziót indított Ukrajnában, a Raiffeisen azon kevés európai bankok közé tartozik, amelyek Oroszországban maradtak.

Emiatt bírálatokkal szembesült, többek között saját befektetői részéről is. A bank korábban azzal védekezett, hogy oroszországi kitettsége korlátozott.

A Raiffeisen tavaly nagyjából 3,8 milliárd eurós nettó nyereséget könyvelt el, mindenekelőtt az oroszországi üzletágból származó 2 milliárd eurós profit jóvoltából. Az orosz betétesek több mint 20 milliárd eurót helyeztek el a banknál.

A Raiffeisen Bankot hirdető tábla Moszkvában 2023. február 11-én

A Raiffeisen Bankot hirdető tábla Moszkvában 2023. február 11-én

Fotó: Tatyana Makeyeva / Reuters

Washington ritkán folyamodik drákói eszközökhöz

Az amerikai pénzügyminisztérium megbüntetheti azokat, akik megszegik a szankciókat. A legagresszívebb szankcionálási eszközével befagyasztja az amerikai eszközöket, és kizárja a bankokat a nemzetközi kereskedelem és pénzügyek szempontjából kritikus fontosságú amerikai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/22/raiffeisen-szankciok-egyesult-allamok-oroszorszag-ukrajna-sziria/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megbukott az orosz határozattervezet az Északi Áramlatnál történt robbanás kivizsgálásáról

Megbukott az orosz határozattervezet az Északi Áramlatnál történt robbanás kivizsgálásáról

Az előterjesztést egyedül Oroszország, Kína és Brazília támogatta, míg a testület 12 másik tagja tartózkodott. …