2022. január 20., csütörtökMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
2022.01.20. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Visszatértek a farkasok, és a svájci gazdák riadót fújtak

Hirdetés

Visszatértek a farkasok, és a svájci gazdák riadót fújtak

Amikor majdnem három évtizede az első farkas Olaszországból a határon át visszakóborolt Svájcba, a környezetvédelmi csoportok lelkendezve fogadták újbóli megjelenését.

Volt ok az örömre, hiszen Norvégiában például a hetvenes években halt ki a farkas, és csak most derült ki, hogy az ott élők Svédországból és Finnországból vándoroltak át. A 19. század végén és a 20. század elején számos faj tűnt el a svájci Alpokból: a barnamedve, a hiúz és a farkas.

A magashegyi környezetből, amelyet oly gyakran tisztának és érintetlennek tartanak, egy másik ragadozó – az ember – űzte el őket.

Hirdetés

Most mindhárom faj visszatért. A medvék és a farkasok természetes úton, a hiúzt pedig sikeresen visszatelepítették. Az emberek és állatok harmonikus egymás mellett élésének álma azonban néhány alpesi gazdálkodó közösség számára egyenesen rémálommá vált.

Nincsenek tudniillik pásztorok, akik a nyájakat felügyelik.

Ebben a hónapban egy juhtenyésztő a svájci főváros, Bern közelében arra ébredt, hogy 35 juha közül hétnek a torkát egy farkas harapta át, amely a jelek szerint egyszerűen átugrott a nyáj védelmére szolgáló elektromos kerítésen.

A középkori elődökkel szemben, akik folyamatosan tudatában voltak a farkasok jelentette veszélynek, a mai gazdák a legritkább esetben alkalmaznak pásztort, aki szemmel tartja nyájaikat. Még a hagyományos juhászkutya is kiment a divatból, amely hatásosan tartotta távol a farkasokat.

Az eltelt harminc évben a magányos svájci farkas száma csaknem százra szaporodott, és legalább nyolc falkába verődve csatangolnak országszerte.

Magyarországon 2018-ban a Börzsönyben elhelyezett kameracsapda örökített meg farkast, és a napokban ugyanott újra feltűnt egy, ami már csak azért is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/12/26/farkasok-koszalnak-a-svajci-hegyekben/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pincébe temették elrablói a 11 éves ukrán kisfiút

Ukrajnában holtan találtak egy 11 éves kisfiút, aki augusztus 29-én tűnt el Zaporizzsja megyében. A kisfiú …