2021. december 4., szombatMa Barbara, Borbála napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.04. Barbara, Borbála Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Visszafelé sült el az orosz média külföldioltás-ellenes kampánya

Hirdetés

Visszafelé sült el az orosz média külföldioltás-ellenes kampánya

Bár az orosz Szputnyik V vakcina már tavaly szeptember óta rendelkezésre áll, a legfrissebb adatok szerint a lakosság csupán harmada kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltást. Ennek fő oka az orosz vakcinákkal szembeni nagy bizalmatlanság. Ebben részben az orosz állami média is okolható: miközben külföldi adásaikban már több mint egy éve a nyugati vakcinákkal és kormányzati intézkedésekkel szembeni szkepszist erősítették, az orosz közönség számára ennek az ellenkezőjét próbálták állítani. A stratégia azonban visszafelé sült el, és az oltásellenes tartalom visszatalált oda, ahonnan indult.

A bűnös Nyugat

Néhány hónappal a Covid–19 pandémia globális megjelenését követően az orosz, állami kézben lévő RT médiakonglomerátum is ráugrott a témára. A 2005-ben alapított RT az orosz információs hadviselés egyik előretolt bástyájának számít, aminek az angol, német, spanyol és arab nyelvű adása közel 700 millió embert ér el világszerte. 

Az RT külföldi adásai 2020 második felétől kezdve alternatív véleményeket fogalmaztak meg, és a járvány nyugati kezelését és a nyugati oltásokat kritizálták.

Hirdetés

Az amerikai külügyminisztérium alatt működő Globális Elhárítási Központ (GEC) szerint Moszkva ezzel két célt követett: az egyik a saját orosz vakcinák promotálása volt, miközben a nyugati termékek iránti bizalmat csökkentették. A másik cél politikai – feszültségkeltés és a helyi kormányokkal szembeni bizalmatlanság erősítése az alternatív, hivatalostól eltérő vélemények beemelése által.

Az RT például egészen sokat foglalkozott az adásaiban a Pfizer- és a Moderna-vakcinák lehetséges mellékhatásaival, azt sugallva, hogy a vakcinák alapját jelentő mRNS-technológia nincs kellőképpen kivizsgálva, és veszélyes lehet.

Azonban a Szputnyik V-hez hasonló technológián alapuló AstraZeneca-vakcina is bőven kapott kritikát az orosz médiától.

Azt az oltóanyagot majom-adenovírus alapján hozták létre, vagy nem emberi, mint a mi vakcinánk. Kiderült tehát, hogy Oxfordban inkább egy majomvakcinát készítettek

– mondta el például a Vesti Nedeli egyik tavalyi adásában Dmitrij Kiszeljov orosz műsorvezető. Nem voltak ritkák azonban olyan narratívák sem, amelyek a koronavírus következtében elhunyt emberek halálának okaként magát a vakcinát nevezték meg, mint például a német RT szeptember 21-én megjelent cikke, „A limfociták ámokfutásban vannak. Patológusok vizsgálják a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/15/visszafele-sult-el-az-orosz-media-kulfoldi-oltasellenes-kampanya/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Amerika évente annyi műanyag hulladékot termel, mint az egész Európai Unió

A nemrégiben ismertté vált tanulmány megállapítja, hogy a világ legtöbb, évente mintegy 42 millió tonna műanyag …