2020. október 21., szerdaMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2020.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Világrekorder kis goda: megállás nélkül repült 12 ezer kilométert

Világrekorder kis goda: megállás nélkül repült 12 ezer kilométert

Világrekordot állított fel egy kis goda, amely több mint 12 ezer kilométert repült megszakítás nélkül Alaszkától Új-Zélandig 11 nap alatt – számolt be róla a The Guardian.

A kis goda (Limosa lapponica) egy szalonkaféle, amely hatalmas távolságokat tesz meg a vonulása során. A madárfajnak olyan az aerodinamikai felépítése, akár egy vadászgépnek. A világrekorder szeptember 16-án kelt útra Alaszka délnyugati részéből és 11 nappal később érkezett meg egy Auckland közelében fekvő öbölbe. Útja során az óránkénti 88 kilométeres sebességet is elérte – írja az MTI.

A 4BBRW elnevezésű, meggyűrűzött hím madár repülését műholddal követték nyomon, a hátára erősített eszköz segítségével. További három kis godával együtt kelt útra, miután két hónapig kagylókkal és férgekkel táplálkozott. A hím kis goda, amelynek súlya 190–400 gramm között mozog, egy hosszú repülés előtt akár meg is duplázza a méretét, de arra is képes, hogy csökkentse belső szervei méretét, és ezzel a terhet.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/10/13/vilagrekord_madar_szalonkafele_tavolsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Szlovákiában mindenkit karanténba küldenek, aki nem vesz részt az állami  koronavírus-teszten

Szlovákiában mindenkit karanténba küldenek, aki nem vesz részt az állami koronavírus-teszten

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában, aki azonban nem vesz részt rajta, annak kötelező módon …