2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Vészhelyzet alakult ki Lukasenka hibrid háborúja miatt

Hirdetés

Vészhelyzet alakult ki Lukasenka hibrid háborúja miatt

A belarusz határtól 5 kilométerre fekvő, mezőkkel és erdőkkel körülvett, romos házakból álló kis litván falu, Vydeniai aligha nevezhető az Európai Unió kapujának.

A csupán 400 lakosú település központjában lévő, viharvert fémkerítéssel körülvett, elhagyatott iskolában élő mintegy 150 ember mégis ennek tartja. Ők is ahhoz a menedékkérő hullámhoz tartoznak, ami a belarusz vezető miatt érkezett Litvániába. Aljakszandr Lukasenka arra bátorította az embereket, hogy a Közel-Keletről repüljenek Minszkbe, majd lépjék át a litván, lett vagy lengyel határt, és kérjenek menedéket az unióban.

A Belarusszal szomszédos uniós tagállamok megerősítették határaikat, és készek az illegális bevándorlók visszafordítására. Így reagálnak az unió tisztviselői által hibridnek nevezett háborúra, amit Lukasenka a Belarusz Köztársasággal szemben bevezetett szankciók megtorlásaként indított.

Hirdetés

A térségben megjelent illegális bevándorlók „részei Lukasenka Lengyelország, Litvánia és Lettország elleni agressziójának, amelynek végső célja az EU destabilizálása” – jelentette ki a minap Ylva Johansson uniós belügyi biztos.

Senkit sem fogadnak tárt karokkal

Litvánia jegyeket és 300 eurós zsebpénzt kínál a menekülteknek, ha hajlandóak hazamenni. Nem sokan élnek az ajánlattal.

„Akkor se mennék vissza, ha többet kínálnának. Ez a végleges döntésem” – idézett a Politico egy 16 éves eritreai fiatalembert. „A barátaim a szemem láttára haltak meg. Hogyan mehetnék vissza oda, ahol meg akarnak ölni?” – kesergett Aman Mehari.

Eritreából Etiópiába kényszerült menekülni, majd diáknak álcázva Belaruszba repült, hogy elkerülje a besorozást a polgárháborúba.

„A bevándorlási hivatalnokok azt mondták, ha elutasítják a menedékkérelmünket, Litvánia erőszakkal hazaküld minket” – panaszolta Mehari. „Ebben az esetben öt-hat év börtön vár rám. Az ötéves büntetést nem élem túl. A börtönben megverik az embert, nem adnak elég ételt.”

Litvánia azonban vonakodik jóváhagyni a menedékkérelmeket.

Az év eleje óta belaruszból érkezett 4000 menekült alig fele tudott igazolt menedékkérelmet benyújtani. Hozzávetőleg 200 ilyen kérelmet már elutasítottak – közölte a litván belügyminiszter-helyettes.

„A mesterségesen gerjesztett, illegális migrációs hullámból eddig senki sem kapott menedékjogot” – nyilatkozta Arnoldas Abramavičius a Politicónak.

„Afganisztánból azonban 83 olyan személy érkezett május végén és június elején, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/04/litvania-visszaveti-lukasenka-tamadasait/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tálibok nem szólalhatnak fel az ENSZ-ben

Egyelőre nem született döntés az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok ENSZ-képviseletéről – közölte Stéphane …