2020. szeptember 23., szerdaMa Tekla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.09.23. Tekla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Veszélybe kerülhet az amerikai elnökválasztás

Veszélybe kerülhet az amerikai elnökválasztás

Soha, semmilyen történelmi esemény nem meztelenítette le úgy Amerikát, mint a koronavírus-járvány, ami felszínre hozta az egészségügyi rendszer fehér foltjait, feltárta a kellemetlen igazságot a közszolgáltatásokban uralkodó súlyos egyenlőtlenségekről, az amerikai társadalomban mélyen gyökerező tudományellenességről, a szövetségi kormányzat bénultságáról, a saját kormányzati intézkedéseit szabotáló elnök ostobaságáról és a (sokmilliárdos mentőcsomagok ellenére) a kongresszus válsághelyzetben mutatott tehetetlenségéről.

Mivel az Egyesült Államokban a részben az elsietett lazításnak köszönhetően még csak meg sem sikerült közelíteni a járványellenes szövetségi hatóság (CDC) által a normális élethez való visszatérés feltételéül szabott fertőzöttségi- és halálozási mutatókat, alig három hónappal a novemberi választások előtt a közfigyelem kezd szembenézni a ténnyel, hogy a választási rendszer sérülékenysége és a választási eljárások körül felizzó politikai civakodás miatt sokan úgy gondolják, hogy

nagyon nehéz elképzelni egy fertőzésbiztos, megnyugtató és kétségbevonhatatlan eredményt hozó demokratikus akaratnyilvánítást.

És egy megkérdőjelezhető legitimitású választás komoly csapást jelenthet az USA amúgy is egyre törékenyebb belső békéjére.

Mielőtt az okokra rátérnénk, érdemes legalább felvillantani, hogy 2020. november 3-án milyen bonyolult gépezetet lendül mozgásba. Bár a világ (és Amerika) figyelme nyilván az elnökválasztási küzdelemre összpontosul, a Fehér Ház mellett a szenátusi mandátumok egyharmadáról és az összes képviselőházi helyről döntés születik. Emellett pedig számos tagállami tisztségviselő megválasztását intézik el a „nagy” szavazással összekötve. A választások lebonyolításáért a tagállamok felelősek, ráadásul a lebonyolítást is ők szabályozzák.

A rendszer eddig sem működött valami olajozottan – emlékezhetünk arra, hogy a legelső, Iowa állambeli demokrata előválasztás is káoszba fulladt -, a koronavírus-járvány alatt rendezett helyi választások pedig újabb problémákat dobtak fel.

El kell költöztetni a szavazóköröket

Ugyan a szavazókörökben egy sor fertőzésellenes protokollt léptettek életbe, mégis több komplikáció merült fel. Mivel normális esetben a szavazókörökben való munkát jellemzően idősebbek vállalják – az átlagéletkor hatvan év -, ezért az elmúlt hónapok választásainál nehéz volt személyzetet találni, és a hatóságok kevesebb szavazókört tudtak felállítani. Ez azt eredményezte, hogy jóval nagyobb volt a zsúfoltság, hosszú sorok alakultak ki – ami alapból sem lelkesíti a szavazókat, járványhelyzetben pedig pláne nem. A tagállami hatóságoknak azzal is szembesültek, hogy új helyszíneket kell találniuk az olyan, évtizedek óta használt szavazóhelyiségek helyett, mint az idősotthonok vagy az iskolák – amerikai sztársportolók ezek kiváltására javasolták azt, hogy a nagy csapatok adják kölcsön a tagállamoknak a sportcsarnokokat a választás idejére.

A tagállamok problémáit növeli a járvány miatt csökkenő adóbevételekre visszavezethető krónikus pénzhiány. A kongresszus a márciusi átfogó segélycsomagban a választások lebonyolítására megszavazott összesen 400 millió dollárt, de ez nagyon kevés. Májusban a demokrata többségű képviselőház ezt az összeget akarta 3,6 milliárd dollárral megnövelni, de a republikánus többségű szenátus leszavazta a segítséget.

Maszkot viselő emberek Trump beszédére várva 2020. augusztus 6-án

Maszkot viselő emberek Trump beszédére várva 2020. augusztus 6-án

Fotó: Scott Olson / Getty Images Hungary

Tízmillliók szavaznának levélben, de nem bírja a terhet a posta

A személyes szavazás komplikációi miatt kézenfekvőnek tűnik az a megoldás, hogy a választók levélben adják le szavazataikat. A 200 millió választásra jogosult amerikai egy része már eddig is így tett; 2016-ban is 40 millióan adták le alternatív módon a szavazatukat. A Washington Post összesítése szerint a választók 77 százalékának erre idén is meglesz a lehetősége (16 államban azonban ez a lehetőség nagyon körülményes eljárást igényel), az Axiosnak nyilatkozó szakértő becslése szerint ezzel a lehetőséggel akár 80 millióan fognak élni. Júliusban hat tagállam már jelezte is, hogy általános levélszavazást tervez.

Csakhogy a tömeges levélszavazásban az a bökkenő, hogy a szavazólapokat kipostázó, a szavazatokat elszállító amerikai posta komoly válságban van, és egész egyszerűen képtelen lesz megbízhatóan teljesíteni az amúgy is gigászi feladatot. A szövetségi kormány alá tartozó szervezet tavasszal 89 milliárd dollár értékű segítséget kért a kongresszustól, ebből lett egy alig 10 milliárd dolláros kölcsön. A postai kézbesítések már most is akadoznak, az elmúlt hónapok reformjainak mellékhatásaként nagyon lelassult a levelek feldolgozása, az elmúlt hetek választásainál pedig több szavazó is hetes […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2020/08/09/egyesult_allamok_elnokvalasztas_valasztas_trump_koronavirus_posta_levelszavazas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Vlagyimir Putyin felajánlotta, hogy az ENSZ munkatársai ingyen használhassák az orosz koronavírus-vakcinát

Ingyenes használatra ajánlotta fel az új koronavírus elleni orosz Szputnyik-V védőoltást az ENSZ munkatársainak az …