2021. október 26., keddMa Dömötör napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2021.10.26. Dömötör Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Vereséget szenvedtek a populista pártok az olasz választásokon

Hirdetés

Vereséget szenvedtek a populista pártok az olasz választásokon

A civil mozgalomból parlamenti párttá lett Öt Csillag Mozgalom (M5S) a részleges helyhatósági választások vesztese a olasz sajtó kommentárjai szerint, amelyek az alacsony részvételi arányt a járványhelyzettel, valamint a politika csökkent „vonzóerejével” magyarázzák.

A populista pártok hanyatlását tette a címlapra a La Stampa című torinói napilap, abban a városban, ahol az Öt Csillag Mozgalom elvesztette az öt évvel ezelőtt megszerzett polgármesteri széket. Torinóban két hét múlva második fordulót tartanak a bal- és a jobboldal jelöltje között.

A civil mozgalomként indult M5S a 2018-as parlamenti választásokon a legnagyobb erőnek bizonyult, és azóta kormányon van már a harmadik miniszterelnökkel, de az öt évvel ezelőtt birtokolt több mint 32 százalékos támogatottsága kevesebb mint a felére esett vissza, ami az eddigi legrosszabb eredményüknek számít.

Az M5S szavazóbázisát elsősorban a dél-olaszországi térségekből merítette az állampolgári jövedelem bevezetésével. Az ötcsillagosok öt évvel ezelőtt Nápolyban több mint ötven százalékkal szerepeltek, most nem érték el a húszat. Ennek ellenére a város új polgármestere a Giuseppe Conte vezette volt kormány egykori minisztere lett, akit a baloldal támogatott.

Hirdetés

A szuverenista erők gyengüléséről írt a baloldali La Repubblica, amely szerint Matteo Salvini, a Liga vezetője és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke között zajló versengés rányomta bélyegét a jobbközép koalíció szereplésére. A milánói Corriere della Sera rámutatott, hogy

a Liga fellegvárának tartott Lombardiában a párt újabb öt évre elvesztette Milánót,

ahol a zöldpárti Giuseppe Sala vezetheti tovább a várost. A Liga Milánóban 11 százalékot mutatott fel, miközben a baloldali Demokrata Párt (PD) túllépte a 33 százalékot.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/10/05/olaszorszag-onkormanyzati-valasztas-jobboldali-partok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Beszélt egymással Vlagyimir Putyin és Boris Johnson, a mérgezés is szóba került

Beszélt egymással Vlagyimir Putyin és Boris Johnson, a mérgezés is szóba került

Telefonon egyeztetett az orosz elnök és a brit kormányfő. A téma az egy hét múlva, …