2023. szeptember 24., vasárnapMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Van egy város, ahol új értelmet nyernek az orosz–kínai kapcsolatok

Van egy város, ahol új értelmet nyernek az orosz–kínai kapcsolatok

A kínai–orosz kapcsolatok értelmezésének remek kiindulópontja a Pekingtől kétezer kilométerre északra fekvő sivár, keservesen hideg település, még az évnek ebben a szakában is – jelentette a helyszínről a Sky News tudósítója.

Hejhe leglenyűgözőbb látványossága a várost ölelő, befagyott Hejlungcsiang folyó, közismertebb nevén az Amur. A túloldalon Oroszország található. A két országot itt a tavaly nyáron felavatott közúti híd köti össze – az első és egyelőre az egyetlen Kína és Oroszország között.

Ez a hely sokkal csendesebb, mint korábban. A járvány, a lezárt határ, majd az orosz gazdaságot sújtó szankciók miatt a korábban virágzó turizmus jobbára elhalt. A koronavírus megjelenése előtt nagy volt a nyüzsgés. Kínai csoportok indultak északra, Blagovescsenszken át, hogy megismerjék Szibériát, az oroszok pedig Kínába látogattak.

Az itt élő emberek nagy része rendszeresen átkelt a túlpartra, hogy bevásároljon, üzletet kössön, vagy egyszerűen csak társasági életet éljen.

A forgalom csökkenése ellenére ennek a szoros kapcsolatnak a jelei megmaradtak: impozáns orosz építmények kúsznak a magasba a kínai oldalon is, ahol vodkát és matrjoskát kínálnak, az üzleteket pedig Lenin-motívumok ékesítik.

A háborút okkal vívják

Csia úr történetesen egy ilyen boltot működtet, a polcok roskadoznak a mű- és igazi szőrméből készült sapkák meg kesztyűk bőséges kínálata alatt. Magvasan azt mondja, a barátság jó. Korábban Oroszországban élt, vásárlói és a barátai egyaránt oroszok. „Kedvesek és közvetlenek” – jegyezte meg róluk mosolyogva.

A nézet gyakori, amint az ukrajnai háborúról alkotott véleménye is, miszerint Oroszország nem teljesen hibás.

„A háborúkat okkal vívják” – mondta némi töprengés után. Szerinte senki sem megy háborúba, ha nem muszáj.

De „vannak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/25/kina-oroszorszag-kapcsolat-hatarvaros-hejhe-hid-amur/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Megöltek egy rendőrt Koszovóban, küszöbön az újabb háború?

A rendőrök az éjszaka folyamán észrevették, hogy két, rendszámtábla nélküli teherautó elzárta a forgalmat a …