2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Vajon merik-e módosítani az Európai Unió alapszerződéseit?

Hirdetés

Vajon merik-e módosítani az Európai Unió alapszerződéseit?

Mindennek előzménye volt, hogy véget ért az Európa jövőjéről szóló egy éven át tartó konferencia, céljait azonban nem sikerült maradéktalanul teljesítenie. Még a francia elnök kezdeményezésére hozták tető alá a többször halasztott Európa jövőjéről elnevezésű konferenciát, amelynek két célja volt. Egyfelől az összegyűlt észrevételek alapján kellett volna megreformálni az Európai Uniót és új irányokat szabni az együttműködésnek.

Másfelől pedig magának az Európai Uniónak a demokratikus legitimációját akarták erősíteni, hiszen a tagállamokban gyakran hangzottak el a bírálatok, hogy ugyan az emberek közvetlenül választják meg az Európai Parlament képviselőit, azonban – fura módon – csak korlátozott hatáskörei vannak az intézménynek. Ugyanakkor  az unió vezetőinek csak közvetett felhatalmazásuk van, komplikált a döntéshozatal és abba civilek nem nagyon tudnak beleszólni,      

Az Európa jövőjéről konferencián végül idén április 30-án – a begyűjtött és egybefésült indítványokból – elfogadtak egy 49 pontból álló javaslatcsomagot. Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet tanulmánya szerint a javaslatok között van a transznacionális pártlisták bevezetése az európai parlamenti választásokon, biztosítanák a jogalkotás kezdeményezésének jogát az Európai Parlamentnek (EP) – ez a jog jelenleg kizárólag az Európai Bizottságnál van –, illetve eltörölnék az egyhangú döntéshozatalt. 

Hirdetés

A konferencia azonban nem érte céljait, mert egy sor kérdés nyitva maradt. Így például az is, hogy milyen mértékben újuljon meg az Európai Unió. A legalapvetőbb reformjavaslatok – így a döntéshozatali szabályok és az alapszerződések módosításának kérdésében – nincs egyetértés, sem az Európai Parlament frakciói, sem pedig a tagállamok között, ez utóbbi pedig döntő.

A 27 tagország közül 14 állam – közöttük Magyarország –  nem ért egyet az elképzelésekkel, nehéz lesz azonos platformra kerülni az EP hatáskörének bővítésének vagy a transznacionális pártlisták bevezetésének kérdésében. Az  előbbinél az integrációval kapcsolatos eltérő jövőképek jelentik a problémát, az utóbbit pedig a kisebb tagállamok ellenzik, mert tartanak a mandátumszámuk, és ez által az érdekérvényesítő képességük csökkenésétől. Ezeknek a módosításoknak az elfogadásához viszont a tagállamok egyhangú támogatására van szükség.

Nem hagyja magát az Európai Parlament

Bár a változtatások […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/15/kende-tamas-europai-unio-alapszerzodes-modositas-europia-konvent/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét százezer felett a koronavírusos esetek száma Olaszországban

Ismét százezer felett a koronavírusos esetek száma Olaszországban

A tájékoztatás szerint a napi esetszám a 132 ezret is túllépte, a kevesebb mint félmillió …