2020. november 27., péntekMa Virgil napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.27. Virgil Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Vádemelés nyomán választ államfőt Koszovó

Hirdetés

Vádemelés nyomán választ államfőt Koszovó

A jog a koszovói elit ellen

Hashim Thaçi, aki korábban háromszor miniszterelnöke, illetve egy ízben külügyminisztere is volt országának, nem egyedül kell, hogy számot adjon most a tetteiről Hágában. Vele együtt távozik Hollandiába Kadri Veseli korábbi koszovói házelnök, aki törvényhozási karrierjét megelőzően a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) titkosszolgálatának feje volt. A SHIK néven ismert szervezet a háború után sem szűnt meg, hanem a veteránok egy csoportja által megalapított Koszovói Demokratikus Párt szolgálatában maradt, tevékenységét pedig semmilyen törvény nem szabályozta, állami szerv nem felügyelte. A SHIK és Veseli nevét koszovói szerbek és albánok tucatjainak, de akár talán százainak a meggyilkolásával hozzák összefüggésbe; ezt a vádat a koszovói parlamentben már évekkel ezelőtt megfogalmazták ellenzékiek.

A 10-es számú harcos 

A két politikai nagyágyúval együtt indult csütörtökön a repülőtérre az UÇK egyik neves parancsnoka, Rexhep Selimi, aki a 10-es kódnevet viselte anno, a gerillaháború éveiben. Később parlamenti képviselő lett, és kering róla egy anekdota, miszerint a törvényhozás tagjainak barátságos focimeccsén le akarta parancsolni a 10-es számú mezt az egyik (gerillamúlttal nem rendelkező) képviselőtársáról, mert úgymond az a szám neki van fenntartva. 

Pristinában már szerdán feszültté vált a légkör, miután az Európai Unió rendőri missziójának (Eulex) egységei – a helyi rendőrséggel együttműködve – letartóztatták az UÇK egykori szóvivőjét, Jakup Krasniqit, aki korábban Veselihez hasonlóan éveken keresztül a koszovói törvényhozás elnöke volt. A koszovói politikai elitet sokkolták az események; egyikük azt nyilatkozta a sajtónak, hogy „most biztos ünnepelnek Belgrádban”.

Hirdetés

Mi a hágai ügyészség? 

Ez a hágai igazságszolgáltatási fórum nem tévesztendő össze a Nemzetközi Büntetőtörvényszékkel, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1993-ban hozott létre a volt Jugoszlávia felbomlását kísérő háborúk során elkövetett bűncselekmények kivizsgálására. Az ICTY (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia) rövidítéssel ismert, a múlt évtizedben kiemelt médiafigyelemmel kísért törvényszéknek az ügyészségét a maga idejében egy legendássá vált svájci jogásznő, Carla del Ponte vezette, aki egy másik államfőt, Slobodan Miloševićet már bíróság elé citált háborús bűnökért 2001-ben.

A koszovói különleges törvényszék és az ottani különleges ügyészség genezise ott kezdődött, hogy 2010 végén bombaként robbant egy svájci politikus nevével fémjelzett jelentés az európai emberi jogokkal foglalkozó Európa Tanácsban. A Dick Marty által összeállított anyag megdöbbentő nyerseséggel teregette ki a nyugati világban általában szimpátiával kezelt egykori koszovói albán gerillahadsereg szennyesét. Mégpedig éppen amikor Koszovó ügye kezdett révbe érni, függetlenségét elnyerve szabadulni látszott a szerbek szorításából és a nemzetközi ellenőrzés alól egyaránt.

Marty nem kevesebbet állított a nemzetközi plénum előtt, mint azt: a koszovói albán gerillák egyes vezetői […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/11/06/vademeles_nyomn_valaszt_allamfot_koszovot/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tombol a koronavírus a szomszédos országokban

Tombol a koronavírus a szomszédos országokban

A hétmillliós lélekszámú Szerbiában újabb szomorú Covid-rekord született.  Minden eddiginél több, 7606 új fertőzöttet regisztráltak …