2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ursula von der Leyen új botránya akár az újrázásába is kerülhet

Hirdetés

Ursula von der Leyen új botránya akár az újrázásába is kerülhet

Egyre nehezebb helyzetbe kormányozta magát Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke. A volt német védelmi miniszter ugyanis újabb öt évre szeretne az uniós végrehajtó hatalom élére kerülni, ugyanakkor könnyen lehet, hogy machiavellista politikai manőverei miatt e terveiből végül nem lesz semmi.

Ugyanis azzal vádolják von der Leyent, hogy Giorgia Meloni támogatásáért cserébe halasztja egy Melonira nézve hátrányos jelentés közlését.

Hirdetés

Sajtóhírek szerint az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentésében azt fogja megállapítani, hogy Olaszországban romlott a médiaszabadság helyzete, amióta 2022-ben Giorgia Meloni posztfasisztái a jobbközép Forza Italiával és a szintén szélsőjobboldali, Matteo Salvini fémjelezte Legával kormányra léptek.

Arról már korábban is cikkeztek, hogy Von der Leyen személyes közbenjárására csúszhat a jelentés közzététele. Először július 3-ra, azaz az EP-választások utáni első EU-csúcs utánra időzítették, amikor a tagállamok állam- és kormányfői minősített többséggel javasolnak majd az Európai Parlamentnek az Európai Bizottság élére egy személyt, ugyanakkor a Politico azt szúrta ki, hogy ezt most július 24-re, azaz az új Európai Parlament alakuló ülése és első plenárisa utáni hétre helyezték át, amikorra elméletben az új EP akár már meg is szavazhatja a tagállamok vezetői által javasolt jelöltet.

Két pad közül a földre eshet

Az ügy már annak első nyilvánosságra kerülésekor nagy botrányt kavart, hiszen amennyiben valóban Von der Leyen kérésére – ráadásul politikai okokból – tolják az olasz jogállamiságról szóló jelentés közlését,

akkor von der Leyen feladta a pozíciójából adódóan elvárt pártatlanságát.

Mint azt korábban bemutattuk, von der Leyen eddig sem állt túl jól, ha támogatókról volt szó.

Az Európai Tanácsban vélhetően megugorja az ajánláshoz szükséges minősített többséget a német politikus – a 27 tagállamból eleve 11-ben von der Leyenhez hasonlóan az Európai Néppárt tagja vezeti az országot, a választás győzteseként pedig az EPP jogot formál arra, hogy az ő csúcsjelöltjüket ajánlják az Európai Tanácsban. Ráadásul ezenkívül honfitársa, az egyébként szociáldemokrata Olaf Scholz vagy a szocialista spanyol Pedro Sánchez is támogatja az Európai Bizottság elnökének újrázását, de a liberális Kaja Kallas észt miniszterelnök is.

Ugyanakkor von der Leyen problémái nem a tagállamok vezetőinél, hanem az Európai Parlamentben vannak.

Öt évvel ezelőtt is csak egy nagyon szűk, mindössze 9 szavazatos többséggel sikerült megválasztania őt az idén 720 tagúra bővített Európai Parlamentnek az Európai Bizottság élére, viszont az őt az előző öt évben támogató informális koalíció tagjainak, a jobbközép-kereszténydemokrata Európai Néppártnak, a szociáldemokrata S&D-nek, illetve a liberális Renew EU-nak a mandátumszáma összességében csökkent, ráadásul mindhárom képviselőcsoportban előre jelezte több delegáció is, hogy ők nem támogatják a német politikus újrázását.

A három képviselőcsoportnak együtt jelenleg 406 képviselője van, és ha a képviselőik csak tíz százaléka nem hajlandó megszavazni, már rögtön a 361-es többség határára kerül az Európai Bizottság jelenlegi elnöke.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/19/europai-unio-europai-bizottsag-ursula-von-der-leyen-giorgia-meloni-jogallamisagi-jelentes-sajtoszabadsag-botrany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A helyszínrajz alapján hatalmasat hibázott Donald Trump biztonsági szolgálata

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus …