2021. október 18., hétfőMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
2021.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ursula von der Leyen Szerbiába ment, kiállt az ország európai uniós integrációja mellett

Hirdetés

Ursula von der Leyen Szerbiába ment, kiállt az ország európai uniós integrációja mellett

Szerbia európai uniós integrációja mellett állt ki csütörtökön az országba látogató Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki kiemelte, előrelépést kell elérni a csatlakozási tárgyalásokban, viszont Belgrádnak is meg kell valósítania a megígért reformokat. Hozzátette, a döntés az uniós tagországok kezében van, éppen ezért fontos, hogy minden feltételnek eleget tegyen Szerbia, főként a jogállamiság és a Koszovóval fenntartott viszony rendezését illetően – írja az MTI.

Az európai uniós politikus meggyőződésének adott hangot, hogy lecsillapíthatók a kedélyek a szerb-koszovói határon, és a két fél békés és fenntartható megoldást fog találni a kialakult problémákra. Úgy vélte, most mindenki „aggódik” a helyzet miatt, de éppen az ilyen vitás kérdések megoldására hozták létre a brüsszeli közvetítéssel zajló párbeszédet, így azt a platformot kell használni a gondok kezelésére.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Hirdetés

Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Aleksandar Vučić szerb elnök a dél-szerbiai Nisben tartott közös sajtótájékoztatón arról biztosította Ursula von der Leyent, hogy Szerbia mindent megtesz a korábban aláírt megállapodások megvalósítása érdekében.

Észak-Koszovóban tizenegyk napig volt feszült a helyzet, mivel a helyi szerbek akadályozzák a határátkelést Szerbia és Koszovó között, mert igazságtalannak tartják, hogy a szerb rendszámtáblákat az országba lépéskor ideiglenes koszovói táblákra kell cserélni. Mivel Szerbia nem ismeri el a független Koszovót, egy jóval korábbi belgrádi rendelet értelmében a koszovóiaknak szerb rendszámtáblát kellett a kocsijukra a Szerbiába történő belépéshez. 

A brüsszeli közvetítéssel tető alá hozott szerb-koszovói megállapodás egyik pontja a rendszámtáblák elismerésének kölcsönössége volt, és mivel Szerbia évek óta ideiglenes szerb tábla használatára kötelezi a koszovói rendszámtáblával az országba lépőket, Koszovónak nem maradt más választása, mint hasonló intézkedéseket hozni – magyarázta Albin Kurti koszovói miniszterelnök. 

A helyzetet súlyosbította az, hogy a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/30/ursula-von-der-leyen-aleksandar-vucic-eu-integracio-szerbia-koszovo-konfliktus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb kórházakat támadtak meg a hackerek Izraelben

Újabb kórházakat támadtak meg a hackerek Izraelben

Sikertelen kibertámadásokat hajtottak végre kilenc izraeli kórház és egészségközpont ellen szombaton − számolt be az MTI …