2021. május 15., szombatMa Zsófia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.15. Zsófia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Űrhajósnak kéne menni!

Hirdetés

Űrhajósnak kéne menni!

Maga az űrügynökség így fogalmazza meg misszióját: „Küldetésünk az űr békés felfedezése és használata mindenki javára. Figyeljük a földet, inspiráló és egyedülálló űrprojekteket fejlesztünk és indítunk, űrhajósokat képzünk, a tudomány és a technológia határait feszegetjük, választ keresve a világegyetem nagy tudományos kérdéseire. Európa minden tájáról származó tudósok, mérnökök és üzleti szakemberek családja vagyunk, akik sokszínű és multinacionális környezetben dolgoznak együtt. Elkötelezettek vagyunk az egységes európai űrkutatás és az űrben is együttműködő egységes Európa mellett.”

A párizsi székhelyű ügynökségnek 22 ország a tagja, nem teljeskörűen pedig Kanada, Lettország és Szlovénia is idetartozik.

Magyarország 2015 elején csatlakozott. Elkötelezettsége jeleként 2020-ban megkétszerezte hozzájárulását az Európai Űrügynökség költségvetéséhez, amely tavaly csaknem 6,7 milliárd euróra rúgott.

Hirdetés

Magyarország 2025-ig embert akar küldeni az űrbe, egészen pontosan a Nemzetközi Űrállomásra – mondta egy, a témával foglalkozó videókonferencián Szijjártó Péter. A külügyminiszter közölte: Magyarország létrehozott egy átfogó nemzeti űrstratégiát, amellyel növelni szeretné a magyar cégek szerepét a szektorban. Mivel az űrkutatást a jövő iparágának tekinti, az helyet kapott a válságból való kilábalást segítő, stratégiai gazdasági programban is, így a kormány jelentős forrásokat csoportosít át az iparággal foglalkozó cégek számára.

A „magyar embert az űrbe” küldetés előkészítéseként Magyarországon három nagy projekten dolgoznak. Kettő keretében egy-egy tudományos műholdat küldenének az űrbe, a harmadik pedig egy tudományos fedélzeti mérőrendszer kifejlesztéséből áll, amelyet majd a Nemzetközi Űrállomásra telepítenének.

Fogyatékkal élők is jelentkezhetnek

A május 28-ig szóló pályázat során választják ki azokat, akik a küldetésre alkalmasak.

Az űrhajósjelölteket két csoportra osztották, ugyanis fogyatékkal élők jelentkezését is várják.

Elindult a jelentkezés! Fedezze fel, milyen a jövő az ESA űrhajósaként! Induljon el az űrbe vezető úton! #YourWayToSpace

— ESA (@esa) March 31, 2021

Mindkét kategóriában ki kell tölteni egy kérdőívet, csatolni kell a kötelező életrajz és motivációs levél mellett az állampolgárságot igazoló útlevél másolatát, valamint egy orvosi igazolást, amit egy repülés-egészségügyi orvos állít ki. Ez utóbbit a fogyatékkal élők esetében akár háziorvosuk is rendelkezésre bocsáthatja.

A jelentkezők testmagassága 150–190 cm, de alacsonyabbak is jelentkezhetnek a fogyatékkal élők kategóriájában.

Testtömegüknek a WHO szerinti normálisnak kell lennie, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/04/24/legyen-on-is-urhajos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Oroszországnak már nem barátja az Egyesült Államok és Csehország

Oroszországnak már nem barátja az Egyesült Államok és Csehország

Az Egyesült Államok és Csehország felkerült az orosz kormány által elfogadott, barátságtalan államokat felsoroló listára – …