2020. május 27., szerdaMa Hella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.27. Hella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Uniós tengeri művelet ellenőrzi a líbiai fegyverembargót

Hirdetés

Uniós tengeri művelet ellenőrzi a líbiai fegyverembargót

Szerdán indul az EU legújabb katonai missziója, amely a Líbiára kiszabott ENSZ-fegyverembargót fogja ellenőrizni a Földközi-tenger térségében, miután az uniós külügyminiszterek kedden írásban is jóváhagyták az előző héten tartott videókonferenciájukon hozott megállapodást.

Hirdetés

Az EU bebizonyította, hogy még a koronavírus idején is képes felelősséget vállalni a nemzetközi ügyekben, és tenni a béke érdekében a közvetlen szomszédságunkban

– méltatta a döntést Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője keddi sajtótájékoztatóján.

Az IRINI névre keresztelt művelet a tengeren, a levegőben és műholdak segítségével fogja figyelni, hogy a líbiai konfliktusban érdekelt felek nem szállítanak-e továbbra is fegyvereket és egyéb katonai felszerelést a polgárháború sújtotta országba.

Líbiai katonai zászlóalj harcosai járőröznek Benghazi keleti részén 2020. március 21-én.

Líbiai katonai zászlóalj harcosai járőröznek Benghazi keleti részén 2020. március 21-én.

Fotó: Abdullah Doma / AFP

Kiegészítő feladatként azt is monitorozni fogják, hogy nem szállítanak-e illegálisan kőolajat az országba, segítenek a líbiai parti őrség és tengerészet kiképzésében, illetve az embercsempész-hálózatok ellen is fellépnek majd. 

Az utóbbi feladat különösen sok konfliktust okozott az uniós tagállamok között, ugyanis az IRINI elődjének tekinthető, kifejezetten az embercsempészet elleni harc miatt felállított SOPHIA misszió tengeri műveleteit azért kellett 2019-ben felfüggeszteni, mert az olasz kormány nem engedte a hajókat kikötni. Az uniós hajók ugyanis a nemzetközi tengerjognak megfelelően kimentették a tengerből a menekülteket.


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/03/31/eu_libiai_misszio_irini_fegyverembargo_embercsempeszet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Moszkva lopakodó hadászati bombázó fejlesztésébe kezdhetett

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Oroszország …