2021. november 27., szombatMa Virgil napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
2021.11.27. Virgil Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Uniós jogba ütközik a kirendelt bírákkal kapcsolatos lengyel joggyakorlat az EU bírósága szerint

Hirdetés

Uniós jogba ütközik a kirendelt bírákkal kapcsolatos lengyel joggyakorlat az EU bírósága szerint

Ellentétes az európai uniós joggal az a lengyel gyakorlat, amely szerint a legfőbb ügyész tisztségét is betöltő igazságügyi miniszter mérlegelése alapján a magasabb szintű büntetőbíróságokhoz kirendelt bírák bármikor kirendelhetők és visszahívhatók – ismertette az MTI az Európai Unió Bíróságának keddi ítéletét.

Az ügy előzménye, hogy a varsói regionális bíróság iránymutatást kért az uniós bíróságtól amiatt, hogy a büntetőügyek elbírálására hivatott ítélkező testületek összetétele összeegyeztethető-e az uniós joggal, tekintettel arra, hogy ezekben az igazságügyi miniszter által kirendelt bíró is jelen van.

A luxemburgi székhelyű bírói testület hangsúlyozza: a bírói függetlenség követelménye előírja, az ilyen kirendelésekre vonatkozó szabályok biztosítsák a szükséges garanciákat azon veszély elkerülése érdekében, hogy azt a bírói döntések tartalma feletti politikai ellenőrzés eszközeként használják fel, különösen a büntetőügyek területén.

Hirdetés

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy októberben az EU <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/16/lengyelorszag-europai-unio-unios-jog-birosag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Magyarország segíti a gázellátásban Ukrajnát

Magyarország segíti a gázellátásban Ukrajnát

Budapesten fogadta Szerhij Makogont, az ukrán gázszállító rendszert (GTSZ) fenntartó vállalat igazgatóját Nepop Ljubov, Ukrajna …