2023. március 26., vasárnapMa Emánuel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.26. Emánuel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Uniós felmérés: Magyarországon jobb a média helyzete, mint Nyugat-Európában

Hirdetés

Uniós felmérés: Magyarországon jobb a média helyzete, mint Nyugat-Európában

Bár az elmúlt években leginkább a magyar médiahelyzet kapcsán zajlanak viták az Európai Unióban, egy nemrégiben megjelent jelentés szerint Magyarországon sokkal jobb újságírónak lenni, mint például Németországban vagy Franciaországban. Az Európai Bizottság által finanszírozott beszámoló szerint ezekben az országokban ugyanis komoly fizikai fenyegetésnek vannak kitéve a médiamunkások, ráadásul a sajtószabadságot is többször korlátozzák, mint Magyarországon − írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Transzparens Újságírásért nevű civil szervezet. 

A 2022-es évre vonatkozóan is elkészült a Media Freedom Rapid Response (MFRR) jelentése, amely az Európai Unió tagállamaiban, valamint a tagjelölt országokban előforduló, a sajtó- és médiaszabadság megsértésére irányuló eseteket gyűjti össze. A jelentést a European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) nevű civil szervezet készítette és az Európai Bizottság finanszírozta.

Friss jelentésükben Magyarország kapcsán összesen 11 olyan esetet regisztráltak, amely a szervezet szerint sértette valamilyen módon a sajtószabadságot. Ezek közé sorolják például azt, hogy a magyar adóhatóság költségvetési csalás gyanúja miatt vizsgálatot indított Varga Zoltánnal, a Central Médiacsoport tulajdonosával szemben, de azt is, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elsőre nem újította meg a Tilos Rádió frekvenciaengedélyét (egy új eljárás keretében aztán megkapta). Szintén ilyen, sajtószabadság elleni esetként könyvelte el a jelentés, hogy több orgánum képviselőjét sem engedték be Orbán Viktor év végi sajtótájékoztatójára, ahol egyébként számos nemzetközi és hazai sajtótermék munkatársa kérdezhetett a magyar miniszterelnöktől.

A beszámoló ugyanakkor megállapítja, hogy fizikai fenyegetésnek viszonylag ritkán vannak kitéve a magyar médiamunkások. Mindössze két olyan esetről számolnak be hazánk kapcsán, amikor fizikai atrocitás ért újságírót. Az egyik eset még tavaly nyáron történt, amikor a Formula–1 Magyar Nagydíján egy biztonsági őr megpofozott egy brit fotóriportert a Hungaroringen. Az ügyben egyébként rendőrségi vizsgálat is indult. A másik ilyen fizikai támadás a Hír TV egyik munkatársát, Móna Márkot érte, akit egy demonstráló lökött le egy emelvényről, miközben a riporter egy októberi tanártüntetésről jelentkezett be éppen élő adásban.

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/16/transzparens-ujsagirasert-alapitvany-jelentes-sajtoszabadsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kézigránáttal támadt három emberre egy férfi Berlinben

Kézigránáttal támadt három emberre egy férfi Berlinben

Az MTI szerint a támadó péntek este a német főváros Reinickendorf negyedében egy lakóház bejáratánál …