2021. január 19., keddMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ukrán Szabadság Rádió: nagyrészt a magyarok provokálják a feszültséget Kárpátalján

Hirdetés

Ukrán Szabadság Rádió: nagyrészt a magyarok provokálják a feszültséget Kárpátalján

A karpat.in.ua hírportál által kiszúrt írásban a szerző kifejti: az idei év ismét keresztülhúzta Budapest számításait arra vonatkozóan, hogy rendezze kapcsolatait a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezette ukrán kormányzattal. Ennek okát – visszhangozva Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy napokkal korábbi nyilatkozatát – abban látja, hogy „a magyar fél időről időre átlépi a vörös vonalat”, és „javarészt maga provokálja a feszültséget Kárpátalján”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megbeszélése Ungváron a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal épületében 2020. szeptember 23-án.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megbeszélése Ungváron a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal épületében 2020. szeptember 23-án.

Fotó: KKM/Borsos Mátyás

Havros úgy véli, Budapest egyebek mellett „azzal lépte át a vörös vonalat”, hogy a magyar külügyminisztérium közvetlenül a KMKSZ és Beregszász magyar polgármestere mellett kampányolt, beavatkozva az ukrán belügyekbe és megsértve az ország választási törvényeit. Ezekre a „provokációkra″ megfelelő választ adott Kijev: kitiltott két magyar tisztségviselőt – állapítja meg a Szabadság Rádió tudósítója.

Hirdetés

A vörös vonal

Budapestnek joga van ahhoz, hogy törődjön a magyar közösséggel Kárpátalján, de ha túlmegy a vörös vonalakon, akkor a kezére ütünk – mondta ezt az ukrán külügyminiszter csütörtökön. 

Magyarország szabadon érezte magát Kárpátalján, mert a központi ukrán hatalom nem fordított figyelmet a kárpátaljai helyzetre. A helyzet 2017-ben változott meg, amikor elkezdődött a „helyes egyensúly” kialakítása, a helyzet kiegyenlítése. Amit most látunk, az ennek a folyamatnak a folytatása – mondta a Kárpátalja körüli botrányokra vonatkozó kérdésre válaszolva az Ukrajina 24 televízióban.

Az általános magyar viszonyulás Kárpátaljához mint örökséghez példátlanul felerősödött az utóbbi időben a különböző civil szervezetek és alapítványok magyar finanszírozásával

– nehezményezi a szerző. 

Ukrajna határ menti területén lényegében információs, pénzügyi, politikai struktúrák egész hálózata van kialakulóban a velünk szemben agresszivitást mutató szomszédos ország támogatásával

– fogalmaz Havros. 

Az ukrán újságíró úgy látja: a magyar hatóságok örömmel fogadták a KMKSZ-es „kedvenceik” által elért eredményeket az október végi helyhatósági választásokon, pedig a nyolc képviselőjük bejuttatása a megyei tanácsba egyáltalán nem tekinthető győzelemnek. Hozzáteszi: az SZBU pedig

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/12/27/ukran_szabadsag_radio_magyarok_provokaljak_a_feszultseget_karpataljan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vádat emeltek az ukrán alkotmánybíróság elnöke ellen

Vádat emeltek az ukrán alkotmánybíróság elnöke ellen

Nem engedték be a munkahelyére az ukrán alkotmánybíróság elnökét. Olekszandr Tupickijt az állami nyomozó ügynökség …