2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ukrán lap: Miért játszik Magyarország és Szlovákia Ukrajna ellen?

Hirdetés

Ukrán lap: Miért játszik Magyarország és Szlovákia Ukrajna ellen?

„A szlovák kormány retorikája egyre jobban hasonlít a magyarhoz, és oroszbarát narratívákra épül” – állapította meg elemzésében a Fokusz ukrán hírportál.

A Tatjana Katricsenko tollából származó írás szerint Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásának tárgyalása közben egyre nehezebb figyelmen kívül hagyni a szlovák hatóságok ukránellenes támadásait.

A szerző arra a kérdésre kereste a választ, mire számíthat Ukrajna a Szlovákiával való kapcsolatában, illetve Magyarországgal ellentétben milyen biztosítékai vannak Szlovákiának az Orosz Föderációval szemben.

Hirdetés

Katricsenko felidézte Robert Fico elmúlt hónapokban tett kijelentéseit, amikor azt mondta: A Szlovák Köztársaság minden polgára azt csináljon a pénzével, amit akar, ez az ő döntése”. Mindezt azzal a szlovák kezdeményezéssel kapcsolatban mondta, amiben szlovák állampolgárok lövedékre gyűjtöttek pénzt Ukrajna számára.

Az embereknek joguk van azt gondolni, hogy a golyók és a bombák fontosabbak, mint mondjuk Szlovákiában a rákos betegek. Küldjenek hát fegyvereket, de nekem nincs mit mondanom nekik. Ha ma azt mondanánk, hogy »Gyerünk, gyűjtsünk pénzt a rák kezelésére«, akkor nem gyűjtöttünk volna ennyit

– emelte ki Robert Fico másik gondolatát a szerző, rámutatva, Ukrajna szemszögéből mennyire kedvezőtlen kommunikációt vett fel a szlovák miniszterelnök.

Mint ismeretes, Csehország néhány hónappal ezelőtt kezdett el lövedékek után kutatni Ukrajna számára, miután nem teljesült az EU azon ígérete, hogy lőszert szállít Ukrajnának.

A kezdeményezéshez több mint húsz ország, köztük néhány titokban, csatlakozott. Szlovákia azonban nem támogatta a tervet, és nyilvánosan utasította vissza a részvételt. Ekkor léptek közbe az aktivisták, akik gyűjtést indítottak Ukrajna számára. A kezdeményezésüknek köszönhetően mindössze két hét alatt 4 millió eurót gyűjtöttek össze a magánadakozásoknak köszönhetően.

A gyűjtést lebonyolító weboldal tetején Milan Rastislav Stefanik egykori szlovák tábornok szavai voltak olvashatók, miszerint „aki azt hiszi, hogy a szabadságot mások vívják ki számára, az nem méltó rá. A „Zapojme sa!”, azaz „Csatlakozzunk!” kezdeményezés résztvevői között rengeteg fiatal és véleményformáló volt, akik nem csak támogatták, hanem hozzá is járultak az akcióhoz, amelyhez 16 nap alatt közel 64 ezer állampolgár csatlakozott.

A szervezők nem titkolták, hogy a kezdeményezés egyedüli célja nem Ukrajna megsegítése, hanem egyfajta tiltakozás is Szlovákia irányváltása ellen, ugyanis nem nézik jó szemmel, hogy az ország Kijev helyett Moszkva felé kacsingat. Szlovákiában sokan szégyellik, hogy a kormány Oroszország irányába orientálódik. Ezért járulnak hozzá az emberek – mondta az adománygyűjtés társszervezője, Zuzana Izsakova.

A lap kiemelte azt az érdekességet, hogy az adománygyűjtő oldal szlovák és angol mellett magyar nyelven is elérhető volt, amivel feltétezhetően nem csak a szlovákiai magyarokat célozták meg, hanem azokat a magyarországi lakosokat is megpróbálták bevonni a kezdeményezésbe, akik ugyancsak elítélik országuk politikáját.

Így látják a szlovák politikát Ukrajnából

A szerző szerint Robert Fico rendszeresen tesz furcsa kijelentéseket Ukrajnával kapcsolatban. Robert Fico nem csak ellenez minden katonai segítséget Ukrajnának, de a szlovák állampolgárok 4 millió eurós gyűjtését csupán annyival kommentálta, hogy „csepp a szükségek tengerében”. A lap megszólaltatta Sztanyiszlav Zselikovszkij nemzetközi kapcsolatok-szakértőt, aki szerint a szlovák miniszterelnök minden megnyilvánulása azt mutatja, hogy nem hisz Ukrajna győzelmében.

Felidézték, hogy 2023 őszéig a szomszédos ország volt Ukrajna egyik legfontosabb fegyverszállító csatornája, ráadásul a fegyverszállításokhoz ő maga is csatlakozott. Szlovákia elsőként adta át az S–300 légvédelmi rendszert 2022 áprilisában, majd az összes MiG–29-es repülőgépéről is lemondott Ukrajna javára.

Megállapították, hogy a helyzet a 2023-as parlamenti választásokat követően változott meg, amikor Robert Fico pártja, az Irány – Szociáldemokrácia megszerezte a szavazatok többségét, s újra ő lett Szlovákia miniszterelnöke. A politikus már a kampány alkalmával is ukránellenes retorikát használt, amikor azzal próbálta elnyerni a szavazók bizalmát, hogy leállítja a fegyverek Ukrajnába küldését, blokkolja Kijev potenciális NATO-tagságát, valamint ellenzi az Oroszország elleni szankciókat. Az ígéreteket részben be is váltotta, ugyanis megválasztását követően azonnal megváltozott az ország Ukrajnához fűződő viszonya.

„A segélyek mértéke valóban csökkent. Amikor a teljes körű invázió elkezdődött, ez az ország sokféle fegyvert biztosított, beleértve repülőgépeket és tüzérséget, amelyek segítettek a csatatéren. Ezek mind szovjet kori, mind modern fegyverek voltak. Mi voltunk az elsők, akik már a parlamenti választások előtt megkapták, amire szükségünk volt, és ez nagyon jó – tette hozzá a szakértő.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Szlovákia nem hagyta abba teljesen Ukrajna támogatását. Humanitárius segítséget nyújt, és megmaradt néhány korábban megkötött fegyvervásárlási szerződés is.

Az is fontos, hogy az ország továbbra is a nyugati segélyek tranzitútvonalaként funkcionál. És – a cikk szerzője szerint – ez különbözteti meg Magyarországtól, amely nemhogy katonailag nem segít, de még azt sem engedi, hogy mások segítsége eljuthasson Ukrajnába a saját területén keresztül.Az orosz befolyás hatása SzlovákiábanA szerző kiemelte, hogy Ficóra eléggé jellemzőek az oroszbarát kijelentések. Rendszeresen tiltakozik Ukrajna NATO-csatlakozása ellen, mondván, hogy ez az esemény a harmadik világháborúhoz vezetne, és bizonyos előretöréseket hajt végre Moszkva felé. Például azt mondja, hogy az egyetlen módja annak, hogy megállítsák Oroszország Ukrajna elleni háborúját, ha Ukrajna területének egy részét átadják Moszkvának.

Kell valamiféle kompromisszum. Miért várják azt, hogy az oroszok elhagyják a Krímet, Donbászt és Luhanszkot? Ez irreális – mondta a szlovák kormányfő januárban.

Tatjana Katricsenko […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/07/szlovakia-magyarorszag-ukrajna-elemzes-orban-viktor-robert-fico/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb milliárdos merülne le a Titanic roncsaihoz

Larry Connor ohiói iparmágnás és kalandor, valamint Patrick Lahey mélytengeri felfedező, a Triton Submarines társalapítója …