2023. december 10., vasárnapMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ukrajna újjáépítésére költenék az unióban jegelt orosz vagyon nyereségét

Hirdetés

Ukrajna újjáépítésére költenék az unióban jegelt orosz vagyon nyereségét

Határozott előrelépést sürget a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács a kérdésben, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó „rendkívüli bevételek” miként fordíthatók Ukrajna talpra állítására – jelentette a Politico.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt szankciókkal sújtott csaknem 300 milliárd értékű orosz devizatartalék túlnyomó többsége – több mint 200 milliárd euró – az EU pénzügyi intézményeiben „pihen”.

Az értékpapírokat lejáratuk után újra befektetik, hogy nyereséget termeljenek.

Hirdetés

Korábban felmerült, hogy a hasznot a megtámadott ország javára megadóztassák, az Európai Központi Bank, nem utolsósorban pedig Berlin és Párizs azonban ellenezte a lépést, attól tartva, hogy megrendítené a pénzügyi piacokat, és gyengítené az euró tartalékvalutaként betöltött pozícióját.

A legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozón Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felhatalmazást kért a vezetőktől a megfelelő jogi javaslatok megtételére.

A balti országok mellett Dánia, Svédország, Finnország és Lengyelország egyaránt támogatta az elképzelést. Óvatosságra intve a belga és a luxemburgi miniszterelnök a jogi, makrogazdasági és monetáris kockázatok figyelembevételét követelte, ami érthető, hisz ebben a két országban kezelik az orosz vagyont.

A belga Euroclear elszámolóház 180 milliárd eurónyi orosz állami vagyon felett rendelkezik. Az év első kilenc hónapjában 2,9 milliárd eurós nyereséget termelt – írta a Bloomberg a múlt héten közzétett negyedéves eredményekre hivatkozva. Luxemburg a másik elszámolóház székhelye. A Clearstream szintén befagyasztott orosz értékpapírokat kezel. Rajtuk kívül még hat joghatóság kezel kisebb tételeket.

Az év végéig elkészülhet a javaslat

Az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/30/europai-unio-oroszorszag-ukrajna-ujjaepites-szankcio-vagyon-profit/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …