2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ukrajna már eddig is komoly anyagi és fegyverbeli támogatást kapott az uniós államoktól

Hirdetés

Ukrajna már eddig is komoly anyagi és fegyverbeli támogatást kapott az uniós államoktól

Az orosz–ukrán háborús konfliktus miatt Kijevnek életbe vágó a védekezés szempontjából a megfelelő mennyiségű és minőségű hadászati felszerelés biztosítása, legyen szó modern rakétaelhárító rendszerekről, légvédelmi rakétákról vagy tüzérségi eszközökről.

Az ukrán vezetés eddig leginkább még a szovjet időkből visszamaradt, elavult fegyverekre kényszerült támaszkodni.

Hirdetés

Az Európai Unió nemrég jóváhagyta az Európai Békeprogram keretében az Ukrajnának szánt fegyverek, elsősegélynyújtó eszközök, valamint katonai platformra kiterjedő eszközök biztosítását.

Sok múlik azon, hogy az egyes uniós tagállamok mennyire tartják be vállalásaikat. Az Euractiv most annak járt utána, hogy a háború kitörése óta az egyes országok milyen hadászati és pénzügyi segítséget nyújtottak Ukrajnának. Csokorba szedtük a főbb európai nagyhatalmakat.

Németország

Annak ellenére, hogy a tavaly megválasztott német kancellár, Olaf Scholz még nem járt Ukrajnában, az őt delegáló szivárványkoalíció képviselői már elutaztak a háború sújtotta országba.

Európa legerősebb gazdasága a támogatások terén kimagaslóan teljesített eddig. Christine Lambrecht védelmi miniszter szerint Németország a második ország, amely a legtöbb fegyvert szállította le, mintegy 80 milliárd euró értékben. Ezek számszerűleg a következőképpen oszlanak meg:

  • 1000 páncéltörő, 500 föld-levegő és 2700 levegőrakéta.
  • 100 ezer kézigránát, 2 ezer akna, 5300 robbanótöltet, valamint 16 millió lőszer.
  • Pénzügyi szempontból Berlin eddig 150 millió eurós kölcsönt nyújtott, és további 50 millió eurót különített el Kijevnek.
  • Az új német kormány humanitárius segélyei összesen 370 millió eurót tettek ki, és ezt a pénzt Ukrajnának és szomszédos országoknak szánták. Ezzel szemben egy másik gyorsított fejlesztési segélyprogramban 122 millió eurót folyósítanak.

Az Ukrajnának nyújtott támogatásokért persze nem mindenki lelkesedik, a szélsőjobboldali AfD és a szélsőbaloldali Linke szerint a fegyverszállítások helyett diplomáciai erőfeszítésekre lenne szükség a helyzet megoldásához. Április 29-én több közéleti személyiség is közös levelet intézett a kancellárhoz, azért, hogy állítsa le a fegyverszállításokat.

Franciaország

A háború kitörése egybeesett a francia elnökválasztási kampánnyal, így kulcsfontosságú volt, hogy az egyes elnökaspiránsok miképp pozicionálják magukat. Az azóta újraválasztott Emmanuel Macron kihasználta dinamikus személyiségét, és folyamatosan Európa védelmezőjeként tüntette fel magát. A szélsőjobboldali, oroszbarát elnökjelölt, Marine Le Pen ezzel szemben jóval óvatosabban fogalmazott. Párizs eddig 100 millió euró értékű felszerelést szállított, mint például:

  • 55 tonna humanitárius csomagot,
  • 31 generátort és
  • 60 kilométernyi száloptikát.
Egy humanitárius központ önkéntesei a nyugat-ukrajnai Lviv városában 2022. március 19-én

Egy humanitárius központ önkéntesei a nyugat-ukrajnai Lviv városában 2022. március 19-én

Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP

Hollandia

Mark Rutte holland miniszterelnök már jóval a háború kitörése előtt támogatásáról biztosította az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt.  

Hága eddig egy légvédelmi rakétarendszerrel, valamint 150 holland katonával járult hozzá Ukrajna védelméhez. Utóbbiak Szlovákiában tartózkodnak a NATO keleti szárnyának megerősítésére irányuló német kezdeményezés keretében. A tízmilliós ország ezenkívül

  • 20 millió eurós sürgősségi humanitárius segélyt bocsátott Ukrajna rendelkezésére.
  • 10 millió eurót küldött Moldovának a háború elől menekülő ukránok támogatására.
  • A holland emberek pedig mintegy 160 millió eurót gyűjtöttek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/05/04/tovabbra-is-sulyos-segitsegre-szorul-ukrajna/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiengedték a börtönből Amerika leggyűlöltebb emberét

Kiengedték a börtönből Amerika leggyűlöltebb emberét

Mint azt megírtuk, a korábbi menedzser azzal szerzett kétes hírnevet magának, hogy 2015-ben a startup cége …