2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Újra fellángolt Koszovó és Szerbia konfliktusa

Hirdetés

Újra fellángolt Koszovó és Szerbia konfliktusa

A rendelkezés augusztus 1-jén nulla órakor lépett volna hatályba.

Előző nap azonban a Koszovóban élő szerb nemzetiségűek elbarikádozták az utakat, és fegyverropogással tiltakoztak.

Az EU-val és az Egyesült Államokkal folytatott konzultációkat követően Pristina egy hónappal elodázta a szabályok bevezetését jelentette a BBC.

Hirdetés

Koszovó 2008 februárjában egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét – csaknem egy évtizeddel azután, hogy egy véres háborút követően elszakadt Szerbiától, amelyet a NATO-bombázások késztettek jobb belátásra.

A koszovói szerb és a többségében albán lakosság közötti feszültségek nem csillapodtak.

A II. világháború után a szerbek Koszovó lakosságának csaknem egynegyedét alkották, arányuk ma az 1,8 millió lakosú országban becslések szerint alig másfél százalékra zsugorodott.

Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét az ENSZ-tagországok valamivel több mint fele – köztük Magyarország az elsők között, még 2008-ban – elismerte. Tavalyelőtt szeptemberben Izrael volt a 97. ország, amely elismerte a Vajdaság státuszához hasonló egykori szerb tartomány szuverenitását.

Románia – az erdélyi párhuzam miatt – nem tartja független köztársaságnak Koszovót.

Belgrád és szövetségese, Moszkva természetesen szintén nem hajlandó elismerni a függetlenséget, mint ahogy maguk a Koszovóban élő szerbek sem békéltek meg azzal, hogy fővárosukat immár Pristinának nevezik.

Az északi, többségben szerb területeken élő mintegy ötvenezer lakos mind a mai napig a szerb hatóságok által kiadott rendszámtáblákat használja, és nem hajlandó alárendelni magát a koszovói intézmények döntéseinek.

A magyar parancsokság alatt álló békefenntartók készek a beavatkozásra

A koszovói kormány új előírásai – beleértve a szerb rendszámtáblák koszovóiakra való cseréjét – vezetett az összecsapásokhoz.

A NATO feszültnek nevezte a helyzetet, mivel szerb nemzetiségűek százai teherautókat, tartálykocsikat és más járműveket parkoltak le a Szerbiával közös, két kulcsfontosságú határátkelőhely közelében, amelyeket emiatt le kellett zárni.

A védelmi szövetség által Koszovóban vezetett misszió, a KFOR – amelynek parancsnoka tavaly október óta <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/08/01/fellangolt-koszovo-es-szerbia-konfliktusa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több ezer embert evakuáltak egy traktor által okozott tűz miatt Franciaországban

Több mint háromezer embert menekítettek ki kedden a hatóságok Dél-Franciaországban a térségben pusztító tűzvész miatt. A …