2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Újabb országok evakuálják állampolgáraikat Szudánból

Hirdetés

Újabb országok evakuálják állampolgáraikat Szudánból

Amerikai, brit, francia és kínai diplomaták is otthagyják az egy hete kiújult polgárháború miatt az északafrikai Szudánt – jelentette be közleményben a szudáni hadsereg, amit többek között brit közmédia, a BBC is szemlézett.

A légi úton történő evakuálás az ország fővárosából, Kartúmból indul, a fentebb felsorolt nemzetiségű diplomaták katonai repülők segítségével hagyhatják el az országot az elkövetkezendő órákban.

Rajtuk kívül Szaúd-Arábia is bejelentette, hogy diplomatáikat már korábban kimenekítették, de a polgárháborúba sodródott országban rekedt szaúdiakat, illetve „más, barátságos” országok állampolgárainak a kimenekítésében is segítenek majd.

Hirdetés

Mint arra a BBC emlékeztet, a kartúmi nemzetközi repülőteret a harcok miatt lezárták, emiatt a legtöbb ország eddig nem tudta elindítani az evakuációját.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a hír előtt pár órával számolt be arról, hogy a magyar külügynek tizennégy magyar, illetve negyvennyolc külföldi állampolgárt azért sikerült a nap folyamán kimenekítenie, mert Szudán partjainál búvárkiránduláson vettek részt, így ők hajóval jutottak el a Szudántól északra fekvő Egyiptomba. A magyar külügyminiszter emellett elárulta, jelenleg nyolc magyar állampolgárról tudnak, akik az északkeleti afrikai országban tartózkodnak.

„Egyelőre a repterek használhatatlanok, tehát az evakuációs kísérleteket nem lehet megindítani” – <a href="//index.hu/kulfold/2023/04/22/szudan-polgarhaboru-szijjarto-peter-evakuacio/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/04/22/szudan-polgarhaboru-evakuacio-szudani-hadsereg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nemsokára jelentést tesz a NASA ufóbizottsága

Nemsokára jelentést tesz a NASA ufóbizottsága

A 16 tagú testület, amely a fizikától az asztrobiológiáig különböző területek szakértőit tömöríti, tavaly júniusban …