2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ugyanazokkal a gyengeségekkel küzd a kínai és az orosz hadsereg

Hirdetés

Ugyanazokkal a gyengeségekkel küzd a kínai és az orosz hadsereg

A jelentés a Népi Felszabadító Hadseregen (PLA) belül a keresztkiképzés hiányát nevezi meg lehetséges Achilles-saroknak, de az elemzők továbbra is óvakodnak Kína képességeinek alábecsülésétől, és óva intenek az Oroszországgal való összehasonlítástól − írta meg a CNN.

A jelentés a PLA öt haderőneme − hadsereg, haditengerészet, légierő, rakétahadsereg és stratégiai támogató erők − több mint 300 vezető tisztjének hátterét vizsgálta a 2021-ig tartó hat évben. Megállapította, hogy az egyes haderőnemekben szolgálatot teljesítő vezetők valószínűleg nem rendelkeznek operatív tapasztalattal más szolgálati ágban, mint ahol megkezdték pályafutásukat.

Más szóval a PLA katonái katonák maradnak, a tengerészek tengerészek. Ez éles ellentétben áll az amerikai fegyveres erőkkel, ahol a keresztkiképzés 1986 óta törvényi előírás.

A 73 oldalas jelentés azt állítja, hogy ez a „merevség (…) csökkentheti Kína hatékonyságát a jövőbeli konfliktusokban”, különösen a nagy fokú közös szolgálati fellépést igénylő konfliktusokban, és azt sugallja, hogy a PLA erői ugyanolyan problémákba ütközhetnek, mint amilyenek orosz kollégáikat is sújtották Ukrajnában, ahol alacsony volt a fegyveres erők „általános kohéziója”.

Hirdetés

Mióta Oroszország hét hónappal ezelőtt megkezdte invázióját szomszédja ellen, az orosz katonai struktúra hiányosságai nyilvánvalóvá váltak a külső megfigyelők számára.

Elemzők szerint a közelmúltban, amikor az ukrán ellentámadás megfutamította az orosz csapatokat, Moszkva szárazföldi erői nem kaptak légi fedezetet, míg a háború korábbi szakaszában logisztikai problémák nehezítették, hogy Oroszország képes legyen ellátni erőit − a teherautók nem rendelkeztek a terepviszonyoknak megfelelő gumiabroncsokkal, és a karbantartás hiánya miatt folyamatosan lerobbantak.

A jelentés szerzője, Joel Wuthnow szerint a PLA magas rangú vezetői hasonló problémákkal szembesülhetnek a keresztkiképzés hiánya miatt.

A műveleti parancsnokok például ritkán rendelkeznek tapasztalattal a logisztikában, és fordítva. Azok a műveleti parancsnokok, akiknek soha nem kellett magas szintű ismereteket szerezniük a logisztikáról vagy a karbantartásról, könnyen meglehet, hogy nem tudják optimálisan használni ezeket az erőket, ami párhuzamba állítható egy másik orosz kudarccal 2022-ben

− írta a jelentésben Wuthnow, az egyetem Kínai Katonai Ügyek Tanulmányozásával Foglalkozó Központjának vezető kutatója.

A jelentés szerint 2021-ben a négycsillagos rangú parancsnokok − mint például a vezérkari főnökök egyesített parancsnokságának vagy az Indo-csendes-óceáni Parancsnokságnak a vezetője az Egyesült Államokban, illetve a Központi Katonai Bizottság vagy a hadszíntéri parancsnokságok vezetői Kínában − összehasonlításakor a 40 amerikai tiszt mindegyike rendelkezett szolgálati kereszttapasztalattal, míg az azonos pozícióban lévő 31 kínai parancsnok 77 százaléka. 

A jelentés egy másik kulcsfontosságú különbséget is megállapít: Az Egyesült Államokban a négycsillagos parancsnokok szinte mindegyike rendelkezett operatív tapasztalattal. Kínában majdnem a felük „hivatásos politikai komisszár” volt.

Nem szabad lebecsülni a kínaiakat

Carl Schuster, az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnoksága hawaii Közös Hírszerző Központjának korábbi műveleti igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a most megjelent jelentés „a legjobb értékelés arról, hogy Kína hol tart, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/17/kina-oroszorszag-tajvan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Közúti balesetben halt meg egy vajdasági kézilabdázó

Pénteken halálos közúti balesetet szenvedett Marija Pavlović, 1988-as születésű, temerini kézilabdázó. A Vajdasági Kézilabda Szövetség …