2020. szeptember 29., keddMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Úgy éreztem magam, mint egy csirke a ketrecben

Úgy éreztem magam, mint egy csirke a ketrecben

1998. március 2-án reggel a tízéves Natascha Kampusch elindult az iskolába bécsi otthonából. Aznap reggel engedte meg neki az anyja először, hogy egyedül, kíséret nélkül menjen. Útközben egy férfira lett figyelmes, aki egy fehér furgon mellett állt. Ápoltnak tűnt, és visszafogottnak. Amikor elhaladt volna mellette, a férfi berántotta a lányt a furgonba, és elhajtott vele. Natascha aznap nem érkezett meg az iskolába, és a következő nyolc évben senki nem látta.

A rendőrség a következő időszakban legalább 776 furgont átkutatott nyomokat keresve, hiába. Köztük volt az akkor harmincöt éves Wolfgang Přiklopil kocsija is, aki alig fél órányi autóútra lakott Bécstől, az alig pár ezer lakosú Strasshof an der Nordbahn városában. A férfi akkor azt mondta a rendőrségnek, az elrablás napján ő egyedül volt otthon a házában, a furgont pedig mindössze arra használja, hogy a felújítás alatt álló házától elszállítsa a törmeléket. A hatóságok hittek neki.

Három méterrel a föld alatt 

Přiklopil, a furgonban Nataschával a saját házához hajtott. Garázsépülete alatt három méterrel volt egy apró pincéje, alig öt négyzetméteres, ide zárta be a lányt. A férfi felkészült, a pince bejárata betonból és vasból volt, és egy szekrény takarta el. A lány eleinte úgy próbált jelezni a szomszédoknak, hogy vizespalackokat dobált a falnak, vagy épp kezeivel ütögette azokat, de mindhiába. A helyiségnek nem voltak ablakai, és teljesen hangszigetelt volt. Elrablója kívülről szabályozta a világítást és a levegőztetést is. Belső békéjét úgy próbálta megőrizni, hogy a falban lévő csavarokat számolgatta.

Archív kép a 10 éves korában elrabolt Natascha Kampusch-ról.

Archív kép a 10 éves korában elrabolt Natascha Kampusch-ról.

Fotó: Ho / AFP

Fogságának első hat hónapjában Natascha egy pillanatra sem hagyhatta el a pincét. A férfi idővel kezdett megenyhülni, és a lányt beengedte a házba – de csak nappal, éjszakára ugyanúgy vissza kellett mennie az ablaktalan helyiségbe, ahogy akkor is, amikor a férfi dolgozott. Később aztán valamiért Přiklopil kész volt újabb engedményekre: a lány már az udvarra is kimehetett.

Tizennyolcadik születésnapja után – tehát nyolc évvel az elrablása után – a férfival együtt Natascha a házat is elhagyhatta, igaz, Přiklopil megfenyegette, hogy megöli őt, ha bármilyen hangot kiad. Egyszer síelni is elvitte pár órára egy Bécshez közeli helyre. Natascha az utat később letagadta, végül elismerte, hogy valóban voltak a síúton, de hozzátette, nem lett volna alkalma megszökni. Korábban egyszer már megpróbált kiugrani Přiklopil kocsijából, de a férfi lefogta, és megakadályozta a szökést.

A fogságban töltött idejéről úgy nyilatkozott, hogy Přiklopil és ő minden nap korán keltek, majd együtt reggeliztek. Főképp házimunkát végzett, a férfi házát takarította, főzött rá. A férfi könyveket adott neki, rádiót és tévét, igaz, csak előre felvett adásokat nézhetett rajta, mert a férfi nem akarta, hogy lássa a híradásokat, amik róla szólnak. Nem érezte, hogy kimaradt volna bármiből az évek alatt, de annyit azért hozzátett, hogy legalább nem kezdett el cigizni vagy inni, és nem csatlakozott rossz társasághoz. 

Máskor azt is nyilatkozta, a férfi verte őt, néha annyira erősen megverte, hogy járni sem tudott. Máskor éheztette, hogy túl gyenge legyen ahhoz, hogy megszökhessen. Azzal is riogatta, hogy a ház ablakai és ajtajait berobbannak, ha megpróbálja őket kinyitni. De azt is mondta neki, hogy mindig tart magánál egy fegyvert, és ha mégis megpróbálkozik a szökéssel, őt és a szomszédokat is megöli. Többször szexuálisan is zaklatta a lányt. 

Egy pillanatra nem figyelt oda

2006. augusztus 23-án Přiklopil újra kiengedte Nataschát az udvarra. 12:53-kor a lány a férfi autóját takarította, közben megcsörrent Přiklopil telefonja. Natascha épp az autó belsejét porszívózta, így a férfi arrébb vonult, hogy tudjon telefonálni. 

A lány meglátta a lehetőséget, és a porszívót bekapcsolva hagyva rohanni kezdett. Körülbelül kétszáz métert futott, kerteken és egy utcán keresztül, kerítéseket átugorva, közben idegeneket szólított le, hogy hívják a rendőrséget, de egyikük sem figyelt rá. Végül egy hetvenegy éves nő házának ablakán kopogott be, akinek azt mondta,

én vagyok Natascha Kampusch.

Az idős nő rögtön hívta a rendőrséget, akik 13:04-kor érkeztek ki. A kiérkező rendőrökkel sem volt könnyű, ők ugyanis nem hallottak a nyolc évvel korábban elrabolt Natascha Kampuschról. Végül felvették az adatait, és a lánynak külön kellett kérni, hogy védjék addig is, amíg a rendőrautóig elmennek. A lány kért egy takarót, hogy arcát elfedhesse. Ezután bevitték őt a rendőrőrsre. DNS-tesztekkel és a lány testlén lévő forradás alapján igazolták, hogy valóban az, akinek mondja magát, de az útlevelét is megtalálták a pincében, ami az elrablása idején volt nála, mert korábban pár napot Magyarországon töltött a családjával. A Vas megyei Nyőgéren ugyanis házuk is volt, ahova rendszeresen jártak. 

A szoba, amelyben a lányt fogva tartotta elrablója Bécs környéki házának pincéjében.

A szoba, amelyben a lányt fogva tartotta elrablója Bécs környéki házának pincéjében.

Fotó: Ho / AFP

A lány tizennyolc évesen 48 kilót […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/08/23/natascha_kampusch_evfordulo_kiszabadulas_augusztus_23./

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Lelassult a koronavírus terjedése Nagy-Britanniában

Lelassult a koronavírus terjedése Nagy-Britanniában

Jelentősen csökkent a napi új fertőzések száma Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt 24 …