2021. szeptember 27., hétfőMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 306,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 306,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Tüntetnek Afganisztánban, a tálibok a tömegbe lőttek

Hirdetés

Tüntetnek Afganisztánban, a tálibok a tömegbe lőttek

Csütörtökön is több afganisztáni városban tüntettek a tálibok ellen, helyszíni beszámolók szerint lövések is eldördültek, a megmozdulásokban többen életüket vesztették – adta hírül az MTI. Újra demonstrációkat jelentettek Kunar tartomány székhelyéből, Aszadábádból, valamint a kelet-afganisztáni Dzsalalábádból és Paktia tartomány egyik körzetéből is. Szemtanúk szerint a tálibok tüzet nyitottak a tömegre.

Egyelőre nem világos, az emberek halálát lövések okozták-e, vagy pedig a tömeg taposta őket agyon. A tüntetők a megmozdulásokon Afganisztán fekete-piros-zöld zászlóját emelték a magasba, és „A zászlónk mi vagyunk!” mondatot skandálták.

Amrullah Száleh volt első alelnök, aki a tálibok hatalomátvétele után saját magát az ország ügyvivő elnökének nevezte, a Twitteren támogatásáról biztosította a tüntetőket. Hozzátette: az afgán zászlót magasba emelők a nemzeti büszkeség letéteményesei. Afganisztánban csütörtökön tartják a függetlenség napját, amelyen a brit gyarmati uralom alóli felszabadulást ünneplik.

Közben az országból elmenekült afgán elnök, Asraf Gáni is megszólalt, aki a Financial Times szerint azt mondta: azért menekült el az országból, hogy elkerülje a kivégzését és az abból származó káoszt, amely bizonyosan további vérontást eredményezett volna. Gánit többen árulással vádolták meg döntéséért és amiatt, hogy állítólag távozásakor kifosztotta az afgán kasszát, és készpénzzel teli helikopterrel menekült. Ezeket az állításokat „alaptalan hazugságnak” nevezte, és arról beszélt, hogy szeretne visszatérni a hazájába, hogy folytathassa az „igazságosságért tett erőfeszítéseit”.

Hirdetés

A tálib uralommal szembeni első jelentősebb kollektív tiltakozás szerdán volt Dzsalálábádban, akkor hárman haltak meg. Beszámolók szerint a tálibok már ekkor tüzet nyitottak olyan tüntetőkre, akik megpróbáltak kitűzni a háztetőre vagy csak magasba emelni az afgán zászlókat. Más jelentések szerint egyes tüntetők letépték a magaslatokról a tálibok fehér zászlaját. Sajtóbeszámolók szerint hasonló tüntetésekre került sor Aszadábádban és Hosztban is.

Kimenekítették a magyarokat

Tegnap Joe Biden amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár telefonon egyeztettek az afganisztáni helyzetről. Az elnök széles körben heves bírálatoknak van kitéve a kivonulás kezelése miatt, ugyanakkor azt mondta: maradnak amerikai csapatok az országban mindaddig, amíg vannak ott amerikai állampolgárok. Mindenesetre számos amerikai törvényhozó sürgette, hogy hosszabbítsa meg az általa a végleges kivonulásra kitűzött augusztus 31-i határidőt.

Angela Merkel a közelmúltban regionális vezetőkkel, köztük az üzbég elnökkel, Savkat Mirzijojevvel is beszélt, akinek egyebek között megköszönte a német evakuációs járatok logisztikai támogatását. A német kancellár szorosan együtt fog működni a krízishelyzet kezelésében Joe Bidennel, legalábbis telefonbeszélgetésük erről tanúskodik.

Közben úgy tudni, már az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) is megkezdte alkalmazottainak részleges kimenekítését Afganisztánból. Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő azt közölte, hogy a világszervezet mintegy száz alkalmazottját helyezi át Kazahsztán legnagyobb városába (1997-ig fővárosába), Almatiba.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön bejelentette: Oroszország kész repülőgépeket rendelkezésre bocsátani a hazájukból távozni szándékozó afgánok külföldre szállításához. A kabuli repülőtéren kialakult állapotokról a szóvivő azt mondta: több nyugati ország képtelen megszervezni még a saját diplomatái, katonái és polgári alkalmazottjai evakuálását is, nem beszélve a velük együttműködő afgán állampolgárokról és családjukról, akik el akarják hagyni az országot, de nincs rá lehetőségük. Megerősítette, hogy Oroszország nem tervezi kimenekíteni kabuli nagykövetségét vagy az Afganisztánban tartózkodó mintegy száz állampolgárát.

Zaharova az Ománba menekült Asraf Gáni afgán elnököt hibáztatta az afganisztáni válsághelyzet kialakulásáért. Kijelentette: a volt államfőnek az elmúlt három évben minden lehetősége megvolt, hogy sikerre vigye az afgán békefolyamatot és az összes etnikai és politikai csoportra támaszkodó kormány megalakítását, de ezt elszalasztotta. A tálibok hatalomra kerülését politikai realitásnak nevezte, amivel a nemzetközi közösségnek számolnia kell. Bejelentette:

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jövő keddtől Magyarországon, Ausztriában és Olaszországban tárgyal majd.

Lavrov csütörtökön líbiai hivatali partnerével, Nadzsal Mangussal tárgyalt. Közös moszkvai sajtótájékoztatójukon üdvözölte, hogy a tálibok kinyilvánították szándékukat a többi politikai erővel való párbeszédre. Oroszország támogatni fogja az összes politikai erőt befogadó tárgyalásokat – közölte.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes az Interfaxnak meglepőnek nevezte az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének nyilatkozatát. Josep Borrell azt mondta:

Nem szabad hagynunk, hogy Kína és Oroszország átvegye az irányítást az afganisztáni helyzet felett.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/19/afganisztan-talibok-tuntetes-halottak-ensz-joe-biden-angela-merkel-asraf-gani-osszefoglalo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három napja megy a pánikvásárlás a briteknél, nincs üzemanyag

Három napja megy a pánikvásárlás a briteknél, nincs üzemanyag

Egyre többen mennek vásárolni a boltokba, valamint a benzinkutakra az Egyesült Királyságban. A kormányzat mindeközben azt …