2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Túl hideg van a dzsihádhoz, testvér – tálibokat hallgatott le az amerikai szuperkatona

Hirdetés

Túl hideg van a dzsihádhoz, testvér – tálibokat hallgatott le az amerikai szuperkatona

A The Atlanticnak mesélte el nem hétköznapi afganisztáni katonai ténykedését Ian Fritz, aki 2008-tól 2013-ig szolgált Afganisztánban az amerikai légierő kötelékében.

Azt állítja, hogy mindössze ketten voltak kiképezve arra amire ő. Harci repülőgépek vezetése mellett megtanulta a dari és a pastu nyelvet, Afganisztán két hivatalos és egyben a legtöbbek által beszélt nyelvét. Ráadásul olyan magas szintű nyelvi képzésben részesült, hogy a mindkét fő afgán nyelvre jellemző szójátékokat, rímeket, kétértelmű szavaknak az adott szövegkörnyezetben értendő jelentését is megértse.

Összesen 99 bevetésen vettem részt, összesen 600 óráig tartott. Talán 20 bevetés és 50 óra volt ebből tényleges tűzharc. A többit a tálibok lehallgatásával töltöttem, akik rengeteget pofáztak.

– kezdte a kulisszatitkok feltárását az amerikai veterán katona. Elmondta, hogy ugyanúgy fosták a szót az élet banalitásairól, mint bárki más a világ bármely táján. Családról, rokonokról, kibeszélték a katonatársaikat,  valamint szidták a közlekedési gondokat. Emellett gyakori témájuk volt arról is sóvárogni, hogy milyen szép világ jön el, miután elmennek az amerikaiak.

Hirdetés

Ám harci helyzetekben némiképp érthetővé válik, hogy miképp képes a világ egyik legszegényebb országának páriaként kezelt, fegyveres mozgalma a világ legnagyobb és leggazdagabb hatalmaival dacolni.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/22/taliban-lehallgatas-ian-fritz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tálibok nem szólalhatnak fel az ENSZ-ben

Egyelőre nem született döntés az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok ENSZ-képviseletéről – közölte Stéphane …