A hatóság engedélyezte egyes bogarak, sáskák, szöcskék és lisztkukacok fogyasztható élelmiszerként történő értékesítését – jelentette az Al Jazeera. Az egyetlen kikötés, hogy a rovarok nem gyűjthetők be a természetből, hanem „kijelölt helyeken” kell azokat tenyészteni.
„Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” – ezt a figyelmeztetést kell feltüntetni tavaly márciustól Magyarországon, és a terméket a többitől elkülönítetten kell kihelyezni. A kormány a szigorú termékjelölési és elkülönítési szabállyal a magyar fogyasztókat védené a Brüsszel által az EU-ban engedélyezett rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerektől.
Magyarország egyedüli tagállamként nem támogatta azt az uniós szándékot, hogy élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként rovarokat hozzanak forgalomba az EU-ban.
Az agrárminiszter szerint Brüsszel az intézkedéssel a magyar gasztronómiai hagyományokat, étkezési szokásokat veszélyezteti.
Kétségtelen, hogy az étkezés ízlés, nem utolsósorban pedig előítélet kérdése. Sokan szörnyülködnek azon, hogy Ázsiában kutyahús is kerül az asztalra, másokat megbotránkoztat, hogy emberek a saját mocskában fetrengő disznó húsát eszik. Van, akit már gyermekkorban elriaszt a spenót, netán a főzelék, mások a pacaltól borzadnak el. Abba pedig jobb nem is belegondolni, miből készül a virsli vagy a párizsi, illetve milyen körülmények között nőnek fel a csirkék.
Az entomofágia, a rovarevés a világ számos országában gasztronómiai ezotéria marad, Szingapúr azonban kivételt tett. Ezt nyilván az is megkönnyítette, hogy a térség néhány nemzete ínyencségnek, igazi csemegének tartja a rovarokat.
A rovarevés előnyei
A nem beavatottak számára a bogarak és kukacok fogyasztása nyilvánvalóan gusztustalan.
Azonban megannyi érv […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!