2023. szeptember 30., szombatMa Jeromos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.30. Jeromos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Trump még úgy is megnyeri a vitát, hogy részt sem vesz rajta

Trump még úgy is megnyeri a vitát, hogy részt sem vesz rajta

Elég eseménydúsan alakult a hét második fele az amerikai politika jobb oldalán. Magyar idő szerint augusztus 24-én hajnalban a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban tartották meg a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első vitáját, miközben a vitát negligáló Donald Trumppal Tucker Carlson előre felvett interjúját öt perccel a vita előtt élesítették a leánykori nevén Twitternek hívott X-en.

GettyImages-1623598562

Fotó: Stanislav Kogiku / SOPA Images / Getty Images Hungary

A Trump-interjúban és a vitán is sok témát érintettek a jelöltek: a Capitolium ostromán kívül szó esett az abortuszról, a gazdaságról, Joe Bidenről és a klímaváltozásról is – mindezekről ebben a cikkünkben számoltunk be.

De kik nyertek, és kik vesztettek a vitán és az azt körülvevő eseményeken?

Győztes: Donald Trump

Trump elég magabiztosan vágott neki a hétnek, hiszen a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint még tovább növelte eddig is tetemes előnyét – az IPSOS mérése szerint jelenleg a republikánus szavazók 52 százaléka szavazna rá, míg őt Ron DeSantis követi 13 százalékpontos támogatottsággal.

Ebből az okból teljesen logikus lépés volt tőle, hogy a vitán nem vett részt – egyrészt ő maga is azt mondta, hogy nem akarja végighallgatni az egy számjegyű támogatottsággal rendelkezőket, ahogy pellengérre állítják, másrészt a vitán való részvétellel csak veszíthetett volna.

Annak ellenére, hogy a vitáról szóló FiveThirtyEight-közvélemény-kutatás szerint a vitát nézők körében 66,2-ről 61,4 százalékpontra csökkent, hogy rá szavaznának, még így is tetemes az előnye, és a héten egyértelműen ő lett a győztes.

Az pedig valószínűleg tudatos lépés volt az egykori elnöktől, hogy a vita másnapján, pénteken adta fel magát a georgiai rendőrségen, hiszen

a médiát teljesen Donald Trump tematizálta.

A letartóztatási fotója jól mémesíthető – össze is gyűjtöttük a legjobbakat –, amivel szintén elvette a rivaldafényt kihívóitól. Ugyanakkor az nehézséget okozhat, hogy ezzel együtt már összesen négy bírósági eljárással néz szembe, és hiába állítja be úgy Trump, hogy politikai leszámolás zajlik ellene, a négy ügyből három is komoly problémát jelent rá nézve, hiszen nagyon súlyos és megalapozott vádakkal illetik az elnöki posztjáról 2021. január 20-án távozó elnököt.

Vesztes: Ron DeSantis

Mint azt már korábban bemutattuk, a floridai kormányzó Ron DeSantis nagyon komoly problémákkal néz szembe, hiszen kampánya egyáltalán nem sikeres. A hátrányát továbbra sem sikerült csökkenteni Trumppal szemben, és ugyan voltak megvillanásai a vita során, de mivel eleve túl nagy elvárásokat támasztottak vele szemben, ezért nem tudott momentumot szerezni egyáltalán.

Annak ellenére, hogy a republikánus elit őt támogatja – ezt mutatja, hogy a legtöbb támogatója már a maximum adható összeget adta a kampányára –, a szavazókat nem tudja annyira megszólítani a kultúrharcos üzeneteivel, hogy Trump helyett őt válasszák.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2023/08/27/egyesult-allamok-republikanus-part-donald-trump-ron-desantis-nikki-haley-vita-amerikai-elnokvalasztas-2024/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ukrajna beadta a derekát, levette az OTP Bankot a fekete listáról

Ukrajna beadta a derekát, levette az OTP Bankot a fekete listáról

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Magyarország megvétózta az Ukrajnának szánt félmilliárd eurós folyósítást az Európai …