2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Továbbra sincs megoldás Észak-Írország ügyében

Hirdetés

Továbbra sincs megoldás Észak-Írország ügyében

Nem született megállapodás London és az Európai Unió Észak-Írországról folyó vitájában a két fél illetékeseinek találkozóján, de a brit kormány jelezte, hogy kész folytatni a tárgyalásokat – adta hírül az MTI.

A vita abból ered, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit rögzítő megállapodás külön észak-írországi protokolljának alapelvei szerint Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az unió egységes belső piacának és vámuniójának egyes szabályozási elemeivel.

Ennek velejárója, hogy a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni. Erre június végéig türelmi időszak érvényes, ezt azonban London az eljárási viták miatt akár egyoldalúan is meghosszabbítaná.

GettyImages-530478426

Hirdetés

Fotó: Charles McQuillan / Getty Images Hungary

London egyoldalúan felfüggesztette az úgynevezett északír protokoll betartását. Ez az EU és az Egyesült Királyság 2019 végén kötött megállapodásának kritikus része. Észak-Írország az ír-északír határ szabad átjárhatósága érdekében bent maradt az EU vámuniójában és egységes piacán, miközben Nagy-Britannia önálló vámrezsim alá került, a brit hatóságoknak az EU ügynökeként kellene elvégezniük a vám- és egyéb ellenőrzéseket az Ír-tengert átszelő áruk esetén.

AZ ÉSZAKÍR BRIT UNIONISTA POLITIKUSOK EGY RÉSZE NYÍLTAN ELUTASÍTJA EZT A MEGOLDÁST, MERT ATTÓL TARTANAK, HOGY ORSZÁGRÉSZÜK A VÁMHATÁR FELÁLLÁSA UTÁN KISVÁRTATVA KILÉP A BRIT UNIÓBÓL.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/09/brexit-eszak-irorszag-nagy-britannia-europai-unio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vége a Netanjahu-korszaknak, Naftali Bennett az új izraeli miniszterelnök

Vége a Netanjahu-korszaknak, Naftali Bennett az új izraeli miniszterelnök

Vasárnap elnyerte a 120 tagú izraeli törvényhozás, a kneszet bizalmát az új koalíciós kormány – …