2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Tömeges éhhalál fenyegeti Észak-Koreát

Hirdetés

Tömeges éhhalál fenyegeti Észak-Koreát

Észak-Korea krónikus élelmiszerhiánya miatt egyre nagyobb az aggodalom, és a héten több forrás is arra utalt, hogy az éhínség következtében halálesetek valószínűsíthetők.

Lucas Rengifo-Keller, a Peterson Institute for International Economics kutatóintézet elemzője szerint a kereskedelmi adatok, a műholdfelvételek, valamint az ENSZ és a dél-koreai hatóságok értékelései mind arra utalnak, hogy az élelmiszerkészlet „a minimális emberi szükségletek kielégítéséhez szükséges mennyiség alá süllyedt”.

Rengifo-Keller szerint még ha egyenlően osztanák is szét az élelmiszert – ami Észak-Koreában, ahol az elit és a hadsereg élvez prioritást, szinte elképzelhetetlen –, „akkor is lennének éhség okozta halálesetek”.

Hirdetés

Dél-Korea nemrégiben bejelentette, hogy véleménye szerint a szomszédos ország egyes területein éhhalálesetek fordulnak elő. Bár az ország elszigeteltsége megnehezíti az állítások alátámasztására szolgáló szilárd bizonyítékok felmutatását, kevés szakértő kételkedik az értékelésben.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint már a Covid-járvány előtt is alultáplált volt az észak-koreai lakosság közel fele. A lezárt határok és az elszigeteltség három éve csak rontott a helyzeten.

A helyzet kétségbeejtő voltát jelzi, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető a héten négynapos munkáspárti ülést tartott, amelyen az ország mezőgazdasági ágazatának átalakításáról tárgyaltak, és a mezőgazdaság és az állami gazdasági tervek „alapvető átalakítására” szólítottak fel, valamint a mezőgazdaság állami ellenőrzésének megerősítésére.

Különböző szakértők szerint azonban Phenjan csak magát okolhatja a problémákért. A világjárvány idején az ország fokozta elszigetelődési törekvéseit, második réteg kerítést emelt a Kínával közös határ 300 kilométeres szakaszán, és csökkentette azt a kevés határkeresztező kereskedelmet, amelyhez hozzáférhetett. 

Különböző szakértők szerint a probléma gyökere az évek óta tartó rossz gazdálkodás, és Kim Dzsongun erőfeszítése az állami ellenőrzés további fokozására csak ront a helyzeten.

Rakétakísérletekre megy el a pénz

Észak-Korea tavaly több mint 70-szer hajtott végre rakétakísérletet, köztük számos alkalommal interkontinentális ballisztikus rakétával (ICBM) is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait.

Ahogy Rengifo-Keller rámutatott, az ország vezetőjének nem áll érdekében, hogy a múlt nem hivatalos kereskedelme újra megjelenjen ebben a dinasztikusan kormányzott országban. „A rezsim nem akar egy virágzó vállalkozói osztályt, amely veszélyeztetheti a hatalmát”.

Aztán ott vannak még a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/04/eszak-korea-ehezes-fegyverkezes-kim-dzsongun-del-korea/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Helikopterbalesetben meghalt meg két louisianai rendőr

A hatóságok szerint a rendőrség helikoptere egy autópálya mellett lévő nádas mezőre zuhant. A repülési …