2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Több száz ujgur település kapott új, kommunista nevet Kínában

Hirdetés

Több száz ujgur település kapott új, kommunista nevet Kínában

Szerdán publikálta a Human Rights Watch, illetve az Uyghur Hjelp nevű civilszervezetek a közös tanulmányukat, ami azt állapította meg,

Kína összesen 630 ujgur településnek nevezte át a nevét az elmúlt évtizedben.

Hirdetés

A The Guardian szemléje szerint a kínai hatóságok leginkább az ujgur kultúrára vagy iszlám vallásukra utaló neveket változtattak meg, amiket többnyire a Kínai Kommunista Párt (KKP) ideológiájának megfelelő nevekre cseréltek – például Vörös Zászlóra.

A tanulmány 2009 és 2023 között vizsgálta a névváltozásokat, és azt állapították meg, hogy a legtöbb változás 2017 és 2019 között történt, amikor a kínai állampárt a legkeményebben lépett fel a türk vallási kisebbséggel szemben.

Több civilszervezet, de még néhány kormány is az emberi jogok súlyos megsértésének, vagy lehetséges népírtásnak nevezte, amiért a Kínában közel 11,8 millióan lévő ujgurok jelentős részét átnevelőtáborokba zárták, ahol gyakran kínzásnak vetették őket alá, hogy kultúrájukat feladva vegyék fel a párt ideológiáját, aki pedig megpróbált elszökni, akár le is lőhették – Peking tagadta mind az átnevelőtáborok létezését, mind az ottani eljárásrendet.

A legtöbb átnevezett település egykori neve még 1949 előtti ujgur királyságra, vagy a vallásukra utal.

A kutatás megállapította, hogy most már például nincs egy olyan település sem, amiben szerepelne a kalifa, a xelpe (ezek a vezetők pozíciói voltak), vagy a mecset.

Ugyanakkor Kína nem kizárólag a névváltozással próbálja visszaszorítani az ujgur kulturát és az iszlám vallást. Elaine Pearson, a Human Rights Watch ázsiai részlegének a vezetője úgy nyilatkozott a lapnak, Peking amiatt nevezi át a településeket, mert az arabnak hangzó szavakat fenyegetőnek tartja, emellett pedig úgy véli, az átnevezések csak egy része annak a nagy kínai tervnek, hogy az iszlámot összemossa a terrorizmussal.

Láttuk ezt a mecsetek lerombolásának, megváltoztatásának és átalakításának módjában is. Sok különböző példát látunk arra, ahogy a kínai kormány ezt a szabad véleménynyilvánítás, kulturális identitás és vallásszabadság szempontjainak megsértésére használja fel

– fogalmazott Pearson.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/19/kina-kinai-kommunista-part-ujgur-atnevelo-tabor-telepules-atnevezes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre nagyobb a nyomás Joe Bidenen, de vajon visszalép-e végül?

Joe Biden az elmúlt napokban állítólag egyre nyitottabbá vált arra, hogy meghallgassa azokat az érveket, …