2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Több mint 250 ezer eurót költött közpénzből a szeretőjére a volt EP-képviselő

Hirdetés

Több mint 250 ezer eurót költött közpénzből a szeretőjére a volt EP-képviselő

Az olasz Crescenzio Rivellini 2009 és 2014 között volt a jobbközép Néppárt frakció tagja az Európai Parlamentben. A Csalás Elleni Európai Hivatal, az OLAF azzal vádolja, hogy az uniós szabályokat megszegve közpénzt csatornázott át a kedvese tulajdonában álló cégbe, amelyről kiderült: valós munkát sosem végzett.

A fiktív szerződések aláírásakor Bianca Maria D’Angelo a képviselő parlamenti asszisztense volt, idővel azonban meghitt és igencsak romantikus kapcsolat alakult ki közöttük. Az OLAF kiderítette, hogy a képviselő irodája utóbb több tízezer eurót utalt át annak a cégnek, amelynek tulajdonosa névleg D’Angelo volt.

Az asszisztens tulajdoni jogát azonban sosem jelentették be az Európai Parlamentnek, és ezzel megsértették az intézmény összeférhetetlenségi előírásait.

Hirdetés

Rivellini éveken át halogatta az alaptalanul felhasznált pénz visszafizetését, és még a tartozását sem ismerte el. Sőt, még neki állt feljebb. Miután a képviselők áprilisi zárt ülésükön egyhangúlag elutasították fellebbezését, volt társuk pert indított az Európai Parlament ellen. Az ügyet annyira bizalmasan kezelték, hogy a képviselőt csak Mr. R.-ként említették az aktákban.

Az én tisztem tájékoztatni Önt, hogy a Parlament jogosulatlanul kifizetett összegek miatt 252 321,38 eurós követelést tart fel Önnel szemben

idézte a Politico az EP pénzügyi főigazgatójának még 2022 januárjában írt felszólítását. Didier Klethi a Rivellininek címzett levelében az asszisztensi juttatásra utalt, amelynek ellenértéke napi árfolyamon csaknem 97 millió forint.

Fiktív munka

Miután a volt képviselő elengedte a füle mellett a követelést, az EP titkos, intézményi ügyekkel foglalkozó elnöksége áprilisban újra elővette Rivellini ügyét. Az OLAF zárójelentése szerint ugyanis a volt képviselő pénzügyi ügyletei „szabálytalanságra és csalásra” utaltak.

Rivellini 2009-ben csaknem 32 ezer eurót költött parlamenti asszisztense, D’Angelo öt hónapig tartó alkalmazására. A nyomozók azonban nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy a nő tényleges munkát végzett volna, sőt – mint kiderült – még csak nem is költözött Brüsszelbe.

„Fiktív alkalmazásban állt” – szögezte le a jelentés.

D’Angelo egyébként jelenleg a nápolyi városi tanács átláthatósági bizottságának elnöke.

Miközben Rivellini D’Angelót alkalmazta, az OLAF jelentése szerint jövedelmező szerződést kötött az asszisztense tulajdonában levő céggel – rendezvények és a választási kampány szervezésére.

Az OLAF helyszíni, nápolyi ellenőrzésén semmilyen bizonyítékát nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/29/europai-parlament-kepviselo-crescenzio-rivellini-csalas-kozpenz-olaf-per/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …