2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Több mint 200 tüntetőt tartóztattak le, pedig békés tüntetés volt

Hirdetés

Több mint 200 tüntetőt tartóztattak le, pedig békés tüntetés volt

Több mint 200 tüntetőt tartóztattak le Kenya fővárosában, Nairobiban a parlament elé kerülő pénzügyi törvénytervezetben javasolt adóemelések elleni folyamatos tiltakozások során – írta meg az AP. Civil társadalmi csoportok közölték, hogy a tüntetések és a parlament épülete elé tervezett ülősztrájk a 210 tüntető letartóztatása ellenére is folytatódnak.

Adamson Bungei, a nairobi rendőrség parancsnoka kedden azt mondta, hogy egyetlen csoport sem kapott engedélyt a fővárosban való tüntetésre. A békés tüntetésekhez való jogot a kenyai alkotmány garantálja, de a szervezőknek előzetesen értesíteniük kell a rendőrséget. A rendőrség általában engedélyt ad, hacsak nem merülnek fel biztonsági aggályok.10

Hirdetés

Galéria: kenya tüntetésFotó: Luis Tato / AFP

A rendőrség kedden könnygázzal szórt meg több száz tüntetőt, mert a fosztogatástól való félelem miatt ideiglenesen be kellett zárni az üzleteket. Egy ügyvéd, Wanjohi Gachie azt mondta, hogy minden kenyai nevében tiltakozik, akiket potenciálisan terhel az adóemelés.

Arra kérem a rendőrséget, hogy ne tartóztasson le és ne verjen meg minket, mert az ő jogaikért is küzdünk

– mondta. A törvényjavaslat néhány fontos, az adókra vonatkozó részét a kormánypárti törvényhozók és William Ruto elnök kedd reggeli találkozója után visszavonták. A pénzügyi bizottság elnöke, Kuria Kimani elmondta, hogy a kenyérre kivetett 16 százalékos hozzáadottérték-adó bevezetésére vonatkozó javaslatot is elvetették.

A vitát kiváltó, módosított adók közé tartozik a gépjárművekre kivetni tervezett 2,5 százalékos éves gépjárműadó, amellyel a biztosításokat akarták megterhelni. A környezetkárosító árukra kivetett javasolt adót is módosítják, hogy a helyi gyártás ösztönzése érdekében csak az importált árukra vonatkozzon.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/19/kenya-tuntetes-adoemeles-torvenyjavaslat-letartoztatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tarjányi Péter: Nem a titkosszolgálat, hanem a piszkosul nagy szerencse mentette meg Donald Trumpot

„A merénylő feljutott a tetőre, onnan lövéseket tudott leadni, amelyek el is találták az Egyesült …