2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Több gyermek meghalt a rejtélyes májgyulladásban, már Romániában jár a betegség

Hirdetés

Több gyermek meghalt a rejtélyes májgyulladásban, már Romániában jár a betegség

A betegségnek már Európában is volt kiskorú áldozata. A szakértők szerint a rejtélyes esetek talán egy influenzavírus-változathoz, az adenovírus F41-hez köthetők, de ezt még nem tudták biztosan megállapítani.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke azt mondta: pánikra egyelőre nincs ok, de ha a szülők sárgás elszíneződést látnak a gyermekük szemén vagy bőrén, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.  Ismertette, hogy a májgyulladásos betegség első tünetei hasonlíthatnak az enyhe hasmenéses betegségekhez, de a bőr elszíneződése egyértelműen megkülönböztethetővé teszi azt. 

Magyarországon szerencsére nem jelent még meg, és Európában is alig néhány eset ismert – Romániából, Dániából, Norvégiából, Franciaországból, Olaszországból

– mondta Havasi Katalin, hangsúlyozva azt: egyelőre nem tudni arról, hogy a betegség Magyarországon is megjelent volna.

Hirdetés

Azzal kapcsolatban, hogy Románia mennyire „van messze” a fertőzés szempontjából, a szakértő azt mondta: „most még azt sem tudjuk, hogy nem valamilyen környezeti tényező váltja-e ki”, és nincs-e a betegségnek valamilyen jól körülhatárolható oka.

Havasi Katalin végül azt mondta: az eddigi, viszonylag ritka előfordulás ellenére a betegség kórképe azért ijesztő, mert halálos áldozatai is voltak már, valamint minden tizedik esetben csak májátültetéssel volt gyógyítható a páciens.

Az Egyesült Államokban már öt gyermek meghalt 

Az amerikai járványvédelmi hatóság (CDC) péntek esti adatai szerint az Egyesült Államokban már 109 esetben mutatták ki a hepatitisz „súlyos” és (egyelőre) „megmagyarázhatatlan” jelenlétét, méghozzá 25 különböző tagállamban. 

A 109 PÁCIENS KÖZÜL ÖTEN MÁR ÉLETÜKET VESZTETTÉK.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/05/08/hepatitisz-majgyulladas-rejtelyes-megbetegedesek-halalesetek-usa-romania/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szijjártó Péter: Nem reális, hogy kapunk egy javaslatot az olajembargós károk enyhítésére

Szijjártó Péter: Nem reális, hogy kapunk egy javaslatot az olajembargós károk enyhítésére

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a hosszúra nyúlt tanácskozást követően arról számolt …