2020. május 26., keddMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2020.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Tízmillió forintba kerülhet, ha Kuvaitban tilalom idején kilépsz az utcára

Hirdetés

Tízmillió forintba kerülhet, ha Kuvaitban tilalom idején kilépsz az utcára

Az Öböl-államokban elég régóta jelen van a koronavírus, de eddig kordában tartották a járványt, viszonylag kevés dokumentált fertőzött és halott van. Bár viszonylag nagy területű államokról (Szaúd-Arábia, Irak) vagy éppen kicsi, de sűrűn lakott országokról (Bahrein, Kuvait, Katar, Egyesült Arab Emirátusok) van szó, a megbetegedések még nem nagy volumenűek, Szaúd-Arábiát kivéve még az ezret sem éri el a számuk. Irakban tűnik súlyosabbnak a helyzet, ott cikkünk írásakor 382 esetre 36 halott jutott, míg Katarban és Kuvaitban egyelőre nincs áldozata a vírusnak, ami Iránban terjedt el leginkább a Közel-Keleten.

Hirdetés

Katarban a vendégmunkások között terjedt gyorsan a vírus

A legtöbb koronavírus-fertőzött sokáig Katarban volt az Öböl-államokat tekintve (Szaúd-Arábia már előzött), amelynek az az egyik magyarázata, hogy az országban rengeteg, úgy kétmillió vendégmunkás él, jellemzően bangladesi, indiai, Fülöp-szigeteki háttérrel, de Ázsia több más országából és Afrikából is jelentős számú bevándorló él a miniállamban. A legtöbb fertőzött bevándorló hátterű (a kormány nem közöl országokra lebontott adatokat), de olyan esetet is rögzítettek, amikor bizonyíthatóan európai utazás során kapta el egy katari a betegséget.

Katarban február 27-én jelentették be az első fertőzéseket, de szigorú intézkedéseket csak március 9-étől vezettek be: 15 országra beutazási tilalmat rendeltek el, bezártak az iskolák és az egyetemek is. Később minden külföldinek megtiltották a beutazást az országba.

Rendőrök egy katari szálloda bejáratánál 2020. március 12-én

Rendőrök egy katari szálloda bejáratánál 2020. március 12-én

Fotó: AFP

Március 11-én az egészségügyi minisztérium az addigi esetszám sokszorosát jelentette be, 238 új fertőzöttet találtak. A legtöbbjük, a már említett vendégmunkások közül került ki. Ezek a munkások viszonylag kis helyen összezárva, külön negyedekben élnek, a főváros, Doha egyik ipari peremkerületében, így elég gyorsan terjedhet körükben a vírus.

Ráadásul a betegség megjelenése után sok munkás csapdahelyzetbe került, mert a rendőrség lezárta az úgynevezett régi iparterületet, ahol több százezren laknak összezsúfolva, gyakran 8-10 személyes szobákban.

A Guardiannek többen panaszkodtak, hogy képtelenség ilyen körülmények között betartani az ajánlott távolságokat másoktól, vezetékes víznek és fertőtlenítőszereknek is híján vannak. Bár így egy csomó építkezés leállt, a kormánynak nagyon fontos 2022-es futball-vb-hez kötődő munkálatok folytatódnak, a nem fertőzött munkások napi hőmérőzés után dolgozhatnak a projekteken.

„Folyamatosan zárták be a közösségi tereket. Az iskolák után a mozikat, színházakat, majd beszüntették a sportrendezvényeket, bezártak a játszóterek és parkok, strandok, minden olyan, ami nem létfontosságú. Az éttermekben sem lehet enni, csak elvitel van” – mondta a Dohában élő Belleli Lajos.

A szabályokat többnyire betartják az emberek, de volt pár külföldről hazatért katari, akit letartóztattak, mert megszegte a házi karantént. Katarban nincs kijárási tilalom, de a gyülekezést megtiltották, aki csak tudott átállt az otthoni munkavégzésre. Ha mégis közösségbe mennek, ott tartják a megfelelő távolságot, próbálnak szűrni is az intézményekben. „Tegnap voltam az iskolában tandíjat fizetni. Ott egyszerre csak egy ember mehetett be, és belépés előtt lázat mértek, és volt egy rövid kérdőív is” – mondta Belleli.

Az iskolabezárások után ott is volt pár nap, amikor váratlanul jött szünetnek érzékelték a helyzetet, sok ember volt kint, de ezt helyrerakták. Belleli úgy érzi, hatékony a védekezés. „Kis ország, jól felszerelt szervezetekkel és nincs politikai civódás.”

Az egészségügyi minisztérium folyamatosan tájékoztat a honlapján a fertőzöttekről és az elvégzett tesztekről. Eddig már 11 531 tesztjük volt. Belleli úgy tudja, hogy a munkásszállásokon erősebb a szűrés, és fertőtlenítik is a szobákat.

Az Egyesült Arab Emírségek fertőtlenítésbe kezdett

A Közel-Keleten az Egyesült Arab Emírségek volt az első ország, amelyik koronavírus-megbetegedést jelentett, január 29-ére datálható az első eset. Az országba kínai közvetítéssel került a vírus, egy Vuhanból, a vírus felbukkanásának helyéről érkező 73 éves nőről mutatták ki, hogy koronavírusos. A következő hetekben naponta csak pár új esetet regisztráltak, a legtöbb fertőzött vagy kínai állampolgár volt, vagy kínaiakkal érintkezett, majd pár iráni beteget is jegyeztek. Március 25-én már 248 koronavírusos betegről tudnak, akik több mint kéttucatnyi országhoz köthetők.

Az utcákat fertőtleníti egy munkás az Egyesült Arab Emirátusokbeli Sardzsa városában 2020. márcus 25-én.

Az utcákat fertőtleníti egy munkás az Egyesült Arab Emirátusokbeli Sardzsa városában 2020. márcus 25-én.

Fotó: Francois Nel / Getty Images Hungary

Kisebb riadalmat keltett, amikor február 28-án az Emírségek legnagyobb kerékpárversenyén, az UAE Touron kiderült, hogy két olasz koronavírus-pozitív. Ezután a több mint hatszáz közreműködőt tesztelték, majd két hotelt jelöltek ki nekik karanténként, bár akkor nem találtak pozitív eseteket. A legtöbben néhány nap után távoztak, de három csapat kénytelen volt két hetet kihúzni szobafogságban.

A vírus eddig nem terjedt nagyon gyorsan az Emírségekben, bár éppen szerdán jelentettek ötven új esetet, ami arányaiban nagy ugrás volt. A kormány sokáig nem is hozott kemény védelmi intézkedéseket, inkább csak ajánlásokat fogalmazott meg a kézmosásra és az otthonmaradásra. Március 23-án keményítettek be, amikor elrendelték a plázák és élelmiszerpiacok bezárását, valamint leállították a személyforgalmat a repülőtereken, az embereket pedig arra biztatják, hogy csak halaszthatatlan okból hagyják el otthonaikat. Az iskolákat március 9-étől egy hónapra bezárták.

Az ország legnagyobb városában, Dubajban mindeközben nagyszabású fertőtlenítési akcióba kezdtek, 11 nap alatt 95 utcát és az azokon parkoló autókat mossák le permetező- és gőzgépekkel.

A fertőtlenítés idejére három napos kijárási tilalmat rendeltek el, aminek kezdetét a dubajiak közösségi élménnyé formálták, a lakásokból keltettek hangzavart. 

Pots and pans, cheering, clapping, harmonicas and waves between neighbours at 8pm local time as Dubai and wider UAE closes down for three days as the government sets about a sterilisation campaign in the Emirates!#coronavirus #COVID19 #Dubai #StayHome pic.twitter.com/BUSoqbP9aB

— Ian Lacey (@ianwlacey) March 26, 2020

A koronavírus nagy vesztese a világ egyik legnagyobb légitársasága, az Emirates, ami szerdától már csak szállítógépeivel repül. A társaság a kényszerhelyzetben bejelentette, hogy dolgozóinak 25-50 százalékkal megvágja a bérét, hogy elkerülhessék a leépítést.

Bahrein Iránra mutogat

A 1,5 milliós Bahrein március elején a világ negyedik legfertőzöttebb országa volt az egymillió főre jutó megbetegedéseket tekintve, de azóta jelentősen visszacsúszott ezen a listán, nem terjedt nagy sebességgel a vírus, jelenleg 427 fertőzött van az országban. Bahreinben február 21-én jelezték az első esetet, egy Dubajon keresztül Iránból érkezett buszsofőrnél mutatták ki a koronavírust.

Katarhoz hasonlóan Bahreinben is sok a bevándorló, kezdetben szinte minden eset a gócponttá váló Iránhoz volt köthető. Részben emiatt kisebb diplomáciai összecsapás is történt, a bahreini belügyminiszter, Rasid bin Abdulla <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/03/27/koronavirus_obol_orszagok_katar_bahrein_emiratusok_szaud-arabia_osszefoglalo_irak_kuvait_kijarasi_tilalom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Boris Jonhson kijárási korlátozást szegő főtanácsadója nem bánta meg, amit tett

Boris Jonhson kijárási korlátozást szegő főtanácsadója nem bánta meg, amit tett

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Dominic …