2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Tíz évig üldözték, tíz éve halott

Hirdetés

Tíz évig üldözték, tíz éve halott

2011. május elsején este két lopakodóvá átalakított Black Hawk helikopter szállt fel a kelet-afganisztáni Dzsalálábád amerikai támaszpontjáról. A helikoptereket olyan speciális anyaggal vonták be, amely lehetetlenné tette a radar általi észlelésüket, továbbá a rotorok is hangtompítóval voltak ellátva. A két légi jármű összesen 23 Navy SEAL-t, különlegesen kiképzett rohamosztagos katonát szállított, továbbá egy belga juhászkutyát és a gazdáját, valamint egy angol–arab–pastu tolmácsot. A kutyának, a kevlárpáncélba öltöztetett hatéves Cairónak az volt a feladata, hogy ha a célszemély megpróbálna elmenekülni, vesse rá magát, és tegye ártalmatlanná.

Már május másodika volt, amikor a gépek Abottábádba, a határ túloldalára értek, és megkezdték a leszállást. Küldetésük annak az embernek a likvidálása volt, aki tíz évvel korábban parancsot adott a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai és a washingtoni Pentagon épülete elleni repülőgépes merényletre. Akinek a fejére ötvenmillió dolláros vérdíjat tűztek ki. A világ legkeresettebb terroristáját, Oszama bin Ladent, az al-Kaida fejét keresték.

Attól kezdve, hogy 2011. szeptember 11-én, miközben összeomlottak az ikertornyok, George W. Bush, az akkori amerikai elnök vészjóslóan és bosszúszomjasan kijelentette: „We will hunt them down!”, a világ leghatalmasabb országának fegyveres erői és tikosszolgálatai minden követ megmozgattak Oszama bin Laden levadászására.

Hirdetés

A kezdeti 25 millió dolláros nyomravezetői díjat 2005-ben, amikor – úgy tűnt – végképp nyomát vesztették a terroristavezérnek, 50 milliósra duplázták.

De ez az ötvenmilliós nyomravezetői díj – amit ráadásul végül nem is kellett kifizetni – csak egy csepp volt abban a pénztengerben, amit 2001. szeptember 11. és 2011. május 2-a, a Bin Laden likvidálása között eltelt szűk évtizedben közvetlenül és közvetetten a terroristavezér felkutatása érdekében elköltött az amerikai kormányzat.

A számla egy kongresszusi vizsgálóbizottság számításai szerint 1415 milliárd dollárra rúg.

Ebben benne foglaltatik az iraki (Szaddám-ellenes) és az afganisztáni (tálibok kisöprését célzó) háború, továbbá a konkrét, Bin Laden keresésére indított akciók költsége.

De térjünk vissza Abottábádba, a két Black Hawk fedélzetére. Illetve még korábbra, egészen 2007-ig. Ekkor történt, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek végre azonosítani tudták Bin Laden egyik küldöncét. (Azt tudni kell, hogy az al-Kaida vezére futárok segítségével juttatta el üzeneteit az embereihez, mivel tudta, ha telefonálna vagy használná az internetet, másodperceken belül kiderítenék, hol rejtőzködik.)

Amerikai katonák nézik, ahogy Barack Obama bejelenti Osama Bin Laden halálát 2011. május 2-án

Amerikai katonák nézik, ahogy Barack Obama bejelenti Osama Bin Laden halálát 2011. május 2-án

Fotó: Bay Ismoyo / AFP

További két évre volt szüksége a CIA-nak, hogy szűkítse a kört, és megtalálja a futár – akit a CIA „A kuvaiti” kódnéven tartott számon – és bátyja tartózkodási helyét. Ez a tartózkodási hely Pakisztánban volt, Abbotábádban, egy 2006-ban épült, hat méter magas fallal körülvett, háromszintes épületkomplexumban. Az amerikaiak megbizonyosodtak arról, hogy a futár anyagi lehetőségei nem engednék meg egy kb. egymillió dollár értékű ingatlan felépítését és fenntartását.

2010-ben informálta a CIA Barack Obama elnököt, hogy minden valószínűség szerint ebben az épületben rejtőzködik Oszama bin Laden. 2011 februárjában megkezdik az épület elleni támadás kitervelését. Március 14. és április 28. között a Nemzetbiztonsági Tanács öt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/05/02/tiz-eve-oltek-meg-a-vilag-elso-szamu-kozellenseget/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sokkoló felvételek az izraeli rakétatámadásokról

Sokkoló felvételek az izraeli rakétatámadásokról

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet kedd este valóságos rakétaesőt zúdított több hullámban Tel-Avivra és Izrael …