2023. június 9., péntekMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.09. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Timothy Snyder: Vlagyimir Putyin számára az ukrajnai háború elvesztése is győzelemmel ér fel

Hirdetés

Timothy Snyder: Vlagyimir Putyin számára az ukrajnai háború elvesztése is győzelemmel ér fel

Vlagyimir Putyin fiatal korában, a Brezsnyev-éra idején, a május 9-e a szovjet militarizmus, a fegyverek és a hatalom ünnepe volt. Egy pillanatra el lehetett felejteni, hogy a május 9-i ünnepek elkezdése után két évtizeddel Leonyid Brezsnyev erői háborút vívtak Afganisztánban, amit el is veszítettek. Vélhetően Putyin is utolsó háborúját vívja Ukrajnában, amit szintén el fog veszíteni – írja Timothy Snyder a The New York Times-on megjelent véleménycikkében.

Mint megjegyzi, mindkét konfliktus idején a nyugatiak érhető módon aggódtak a nukleáris háború miatt.

A mai Oroszország nukleáris fenyegetések véget nem érő sorozatát bocsátja a világra, azonban a hidegháborús időktől eltérően ezeket inkább pszichológiai, mint stratégiai szempontból teszik. Mit érez Putyin és mit érzünk mi? – teszi fel a költői kérdést, amelyre a következő választ adja:

Az amerikaiak eszkalációtól való félelme késleltette a fegyverek szállítását, ami tavaly lehetővé tette volna Ukrajna győzelmét. Azóta egymás után szállították le az eszkaláció szempontjából veszélyesnek ítélt fegyverrendszereket, negatív következmények nélkül. De a késlekedés ára megfigyelhető az Oroszország által még mindig ellenőrzött ukrán területeken is: a tömegsírok, a kínzókamrák és az elrabolt gyermekek üres otthonai. Mindkét oldalon katonák tízezrei haltak meg feleslegesen.

Hirdetés

Oroszország eddig csak fenyegetőzött a nukleáris fegyverek bevetésével

A közel 15 hónapja tartó háborúban az orosz nukleáris propaganda és a nyugati aggodalom ellenére nem vetettek be atomfegyvereket – jegyzi meg a szakértő. Ez magyarázatot érdemel Snyder szerint. Azok, akik eszkalációt jósoltak arra az esetre, ha Ukrajna ellenáll, a Nyugat fegyvereket szállít, vagy Oroszország vereséget szenved, eddig tévedtek. A szakemberek szerint csupán elrettentés céljából fenyegetőzik Oroszország, emellett megjegyzik, hogy a nukleáris fegyverek bevetése valójában nem eredményezne orosz győzelmet. A Nyugat drámai választ adna erre, az orosz vezetőket pedig kitaszítottakká tenné. Meglátása szerint van egy sokkal komolyabb magyarázat is arra, miért riogat Oroszország nukleáris fegyverekkel:

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/10/haboru-orosz-ukran-konfliktus-oroszorszag-vlagyimir-putyin-nuklearis-fegyverkezes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Váratlan fordulat: most dőlhet el a háború

A Kreml közleményéből kiderült, hogy az energetikai, kereskedelmi és turisztikai együttműködés volt a fő beszédtéma …